'Veel misverstanden over de aardappel'

20 september 2013

DOETINCHEM - Door obesitas hebben frietjes en aardappelen een slechte naam gekregen. Volkomen onterecht meent fabrikant van diepvriespatat McCain. Het bedrijf haalde de Canadese hoogleraar Jean Davignon naar Nederland om het andere verhaal over de knol te vertellen.

Dat schrijft EVMI in het magazine van 20 september.

De voordelen van de aardappelen zijn legio betoogde Davignon, wetenschappelijk adviseur en lid van McCain Global Health and Wellness Advisory Board, het wetenschappelijke comité van de frietfabrikant dat in 2007 in het leven werd geroepen. Zo hebben de bioactieve stoffen in de aardappel positieve effecten op bloeddruk, cholesterol, inflammatie, glycemische respons en lichaamsgewicht. Een deel van de onderzoeken waarvan Davignon de resultaten presenteerde, waren studies met dieren. Andere hadden een zeer kleine omvang.

Weerwoord bieden

McCain erkende dat er nog heel veel onderzoek gedaan moet worden, maar wil weerwoord bieden aan de kritiek op aardappelen en met name op patat die in de ogen van velen verantwoordelijk is voor het groeiende overgewicht in de wereld. McCain stelt dat onder meer de portiegrootte van belang is en hoe vaak patat gegeten wordt. Ook is van belang wat er bij de frietjes wordt gegeten en gedronken.

De aardappel bevat veel belangrijke voedingsstoffen, als vitamine C, kalium en voedingsvezel, terwijl de energiedichtheid laag is. De voedingswaarde van een gekookte aardappel is vergelijkbaar met die van een banaan. Ook frietjes passen volgens McCain prima in een gezond eetpatroon.

Geen gezondheidsclaims

McCain wil dus dat het imago van de pieper verbetert, maar streeft niet naar gezondheidsclaims op aardappelproducten omdat daarvoor dure en jarenlang durende clinical trials nodig zijn. Bovendien, stelt president van McCain Continental Europe Jean Bernou, moet patat in de eerste plaats lekker zijn. “We vinden dat aardappelen moeten staan voor plezier; we zijn geen producent van medicijnen. Tegelijkertijd willen we zeggen dat de consumptie van aardappelen bepaalde voordelen heeft.”

Het hele artikel is te lezen in EVMI 6 van 20 september.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?