DEN HAAG - De Vegetarische Slager mag vleesvervangende producten blijven verkopen onder namen als kipstukjes, gehaktbal en spekblokjes. Tegen het gebruik van vleesnamen voor vegaproducten waren klachten binnengekomen bij de NVWA.
De NVWA ziet na onderzoek geen reden om op te treden. “Het hoort niet. Dat hebben we de Vegetarische Slager ook laten weten", aldus een NVWA-woordvoerder. “Maar verder heeft het voor ons geen prioriteit.” Dat meldt de Volkskrant.
De autoriteit vindt dat de producten zo zijn aangeboden dat duidelijk is dat het niet om vlees, maar om een vleesvervanger gaat. “Er zou reden zijn om in te grijpen als er sprake is van verwarring. Die is er wat ons betreft niet.”
Lijkt op echt vlees
De Vegetarische Slager bestaat sinds 2 jaar. De winkel verkoopt een nieuwe generatie vleesvervangers op basis van plantaardig eiwit, die sterk lijken op echt vlees. Sinds kort liggen deze ook bij slagers en supermarkten als Jumbo en C1000.
Daarmee komen ze in het vaarwater van aanbieders van echt vlees, vindt het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren. De organisatie heeft zelf overigens geen klacht ingediend, maar mensen wel doorverwezen naar de NVWA.
'Misleiding'
“Als er ergens kip op staat, verwacht je dat er kip in zit en geen soja”, zegt Pascalle de Ruyter van het Productschap. De Ruyter vindt dat er sprake is van misleiding. De Vegetarische Slager zet zich af tegen vlees, maar maakt volgens haar wel reclame met vleesnamen voor hun producten.
'Simpel houden'
“We willen onze productnamen zo simpel mogelijk houden en zo dicht mogelijk bij vlees blijven”, reageert Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager. “Dus staat er kip op omdat dat is wat mensen kunnen verwachten.”
“Wij hebben nog nooit klachten van consumenten gekregen. Als ik kippenboer was, zou ik het als een compliment opvatten.”
Lees het vervolg:
- De Vegetarische Slager past etiket ‘vegabal’ aan (27 september 2012)
- CDA stelt Kamervragen over vegabal (26 september 2012)
Lees ook:
- De Vegetarische Slager bij Coop (24 mei 2012)
- Agro&Co investeert in vleesvervanger Proviand (16 mei 2012)
- Anuga FoodTec: nieuwe vleesvervanger (28 maart 2012)
- ‘Plantaardig staat niet boven dierlijk eiwit’ (2 maart 2012)
- Hinder bij productie alternatief eiwit (28 februari 2012)
- Producenten vleesvervangers in Het Planeet (26 januari 2012)
- ‘Vleesvervangers gaan doorbreken’ (16 november 2011)