Veilig werken met tarwemeelstof

20 juli 2017

De Gezondheidsraad heeft een nieuwe advieswaarde voor concentratie van tarwemeelstof in de lucht op de werkplaats. De nieuwe waarde is 0,2 milligram inhaleerbaar tarwemeelstof per kubieke meter. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat 20 juli is aangeboden aan de minister van SZW.

Tarwemeelstof

De Gezondheidsraad geeft dit advies omdat het inademen van tarwemeelstof kan leiden tot allergische klachten aan luchtwegen en ogen. De concentratie tarwemeelstof in de lucht op de werkplek bepaalt het aantal werknemers dat overgevoelig raakt voor de stof. Dit zijn werknemers in bakkerijen en de meelverwerkende industrie. Met de nieuwe advieswaarde wil de Gezondheidsraad het aantal mensen dat op de werkplek overgevoelig raakt beperken.

Advieswaarde

Hoe bepaalt de Gezondheidsraad deze advieswaarde? Ze berekenen bij welke concentratie werknemers ten opzichte van de niet beroepsmatig blootgestelde bevolking een extra kans van 1 procent hebben om overgevoelig te raken voor allergenen in tarwemeelstof. In 2004 berekende de Gezondheidsraad een concentratie van 0,12 milligram per kubieke meter lucht (0,12 mg/m3).

De nieuwe advieswaarde is berekend op basis van aanvullende onderzoeksgegevens. Nu komt de raad uit op 0,2 milligram inhaleerbaar tarwemeelstof per kubieke meter lucht (0,2 mg/m3). Voor het huidige advies gebruikte de commissie meer onderzoeksgegevens dan voor het vorige advies. De nieuwe, hogere, schatting is daarom betrouwbaarder.

Altijd op de hoogte blijven?