Verbod op kindermarketing bij blauwe vinkje

21 juli 2016

Voedingsmiddelen met een blauw vinkje mogen vanaf 1 augustus 2016 niet meer worden aangewend voor kindermarketing. Dan zijn verpakkingen gericht op kinderen alleen nog maar toegestaan op producten met het groene vinkje.

Dat heeft stichting Ik Kies Bewust de deelnemers laten weten, meldt Nu.nl. Bij kindermarketing worden verpakkingen in woord en beeld extra aantrekkelijk gemaakt voor kinderen tot 12 jaar, bijvoorbeeld met cartoonfiguren en grappige belettering.

Producten met het groene vinkje zijn de gezondere alternatieven, die passen binnen de Schijf van Vijf. Het blauwe vinkje staat voor de bewuste keuze en is bestemd voor de overige producten. Zo kan een bepaalde soort chips bijvoorbeeld het blauwe vinkje hebben omdat het minder ongezond is dan de andere chips.

'Branche moet volgen'

De Alliantie Stop Kindermarketing stelt blij te zijn met deze stap van de stichting IKB. De Alliantie rekent erop dat de branche als geheel deze aanpak zal volgen en verwacht tevens dat de Reclamecode voor Voedingsmiddelen wordt aangepast.

Recent maakte Plus al bekend vrijwillig te stoppen met kindermarketing op haar ongezonde huismerkproducten. De retailer stelde leveranciers aan te moedigen hetzelfde te doen.

Lees ook:

Plus pakt kinderverpakking aan (19 juli 2016)

Altijd op de hoogte blijven?