Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics

10 november 2022 Redactie Food

Samen met autobanden zijn landbouwplastic en verpakkingen de grootste bronnen van microplastics. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO. Het verbruik van verpakkingsplastic is in kilo’s veruit de grootste bron van plastic en daardoor een forse bron van microplastics, die in het water, op het land en op die manier in ons voedsel terechtkomen.

TNO heeft op basis van gevalideerde databases en wetenschappelijke publicaties een model ontworpen dat berekent welke sectoren de grootste bijdrage leveren aan de vorming van microplastics en waar deze vervolgens terechtkomen. Microplastics zijn deeltjes kleiner dan 5 mm en van diverse chemische samenstelling. De meeste microplastics zijn de deeltjes ontstaan door slijtage en veroudering van grote plastic producten. Onderzoekers hebben al microplastics aangetroffen in groente, vlees en zuivel

Op dit moment is het nog onvoldoende duidelijk wat het effect van microplastics op onze gezondheid is. Daarom past de Nederlandse overheid het voorzorgsprincipe toe. Dit betekent dat gebruik, vorming en verspreiding van microplastics moeten worden geminimaliseerd.

Bron: TNO.nl

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?