Verspillingsvrije Week daagt uit om aan de slag te gaan met voedselrestjes

6 september 2022 Redactie Food

Een groot deel van de Nederlanders gooit liever geen voedselrestjes weg. Uit nieuw onderzoek van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum onder ruim 1500 Nederlanders blijkt dat 9 op de 10 mensen het belangrijk vindt om restjes op te eten. Driekwart zegt dit altijd of meestal te doen, maar toch wordt een kwart van het voedsel in Nederland weggegooid. Daarom roept stichting Samen Tegen Voedselverspilling Nederland op om tijdens de Verspillingsvrije Week van 12 t/m 18 september een week lang geen voedsel te verspillen, wat ruim 23 miljoen maaltijden scheelt.

Als mensen voedselrestjes weggooien, is dat meestal omdat er te weinig over is om te gebruiken in een andere maaltijd, geeft het onderzoek aan. Tijdens de Verspillingsvrije Week inspireert Samen Tegen Voedselverspilling consumenten om toch iets lekkers te maken van die paar laatste aardappelen, overrijpe tomaten of broodkorstjes. Zo deelt een aantal bekendere Nederlanders, waaronder Eric Corton, Yvette van Boven en Saskia van TheGreenlist.nl, hun favoriete restjesrecepten op verspillingsvrijeweek.nl.

Warm je restjes op, niet de aarde

De belangrijkste redenen om minder voedsel te verspillen zijn volgens de respondenten: het milieu en klimaat (29%), “voedsel weggooien doe je niet, dat hoort niet” (28%) en “het is goedkoper om alles te gebruiken” (24%). Daarnaast beaamt 6 op de 10 dat het voorkomen van voedselverspilling een belangrijke oplossing voor het klimaat is.

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Een kwart van al het voedsel in Nederland wordt uiteindelijk nooit gegeten. Eten en drinken dat wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, koud gehouden, warm gemaakt en verpakt. We stoppen enorm veel energie in ons eten. Voedselverspilling voorkomen is één van de meest effectieve oplossingen om CO2-uitstoot terug te dringen. Het is dus een hele serieuze boodschap, maar in de campagne kiezen we bewust voor een luchtige en inspirerende toon. Warm je restjes op, niet de aarde. Je kunt er direct mee aan de slag en iedereen kan een bijdrage leveren.”

Verspillingsvrije Week 2022

Van 12 tot en met 18 september organiseert Samen Tegen Voedselverspilling samen met het Voedingscentrum en ruim 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen de vierde Verspillingsvrije Week. In deze week wordt heel Nederland geïnspireerd om restjes niet te vergeten en ze op te eten en vinden er activiteiten plaats door het hele land. Zo worden de receptenboekjes uitgedeeld op stations in grote steden, verspreiden supermarkten verspillingsvrije tips en tools en besteden diverse landelijke cateraars aandacht aan het onderwerp. Ook het onderwijs doet volop mee: basisschoolleerlingen kunnen bijvoorbeeld meedoen aan een posterwedstrijd rondom het voorkomen van voedselverspilling en de HBO Zero Food Waste Challenge gaat van start. Kijk voor meer info op www.verspillingsvrijeweek.nl.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?