Vet eten schaadt signalering verzadiging

20 september 2013

ADELAIDE – Mensen die veel vet eten, hebben geen goed werkend  signaleringssysteem meer, dat de maag vol zit. Daarom heeft afvallen bij mensen met overgewicht vaak geen blijvend effect.

Stephen Kentish van de universiteit van het Australische Adelaide ontdekte dit in een laboratoriumstudie.

Kentish onderzocht de invloed van een voedingspatroon met veel vet op het signaal dat zenuwen in de maag naar de hersenen stuurt als de maag verzadigd is. Bij mensen die langdurig maaltijden met veel vet eten, bleek dit mechanisme niet meer goed te werken.

Leptine vermindert gevoeligheid

Daarbij komt dat het hormoon leptine, waarvan bekend is dat het de voedselinname regelt, de gevoeligheid van de zenuwen in de maag die verzadiging signaleren, eveneens beïnvloedt.

Onder normale omstandigheden zorgt leptine ervoor dat op een gegeven moment niet verder wordt gegeten. Bij een vet voedingspatroon laat het hormoon de gevoeligheid van de zenuwen die volheid detecteren, verminderen.

Deze 2 mechanismen samen zorgen ervoor dat obese mensen meer moeten eten om een vol gevoel te krijgen, waardoor hun gewicht toeneemt.

Dieet: geen blijvend effect

Zelfs wanneer mensen door een dieet gewicht verliezen, is dit effect vrijwel nooit blijvend.

“We weten dat slechts 5 procent van mensen op dieet hun gezondere gewicht gedurende langere tijd weten te behouden”, stelde associate professor Amanda Page van Nerve-Gut Research Laboratory.

De meesten die op dieet geweest zijn, zitten binnen 2 jaar weer op hun oude gewicht.

Permanent of tijdelijk

Onduidelijk is nog of het signaleringssysteem permanent beschadigd is geraakt of dat op de lange termijn nog herstel mogelijk is. Ook moet nog onderzocht worden of het mechanisme wellicht chemisch te beïnvloeden is.

De studie, die is gepubliceerd in de International Journal of Obesity, werd gefinancierd door de Australische National Health and Medical Research Council (NHMRC).

Lees ook:

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over verzadiging

Altijd op de hoogte blijven?