Vion introduceert een virtuele koebril om medewerkers op te leiden en de inrichting van stallen te optimaliseren. Deze koebril toont wat de koeien zien en moet dierenwelzijn bevorderen.

Onlangs installeerde Vion op haar locatie in het Thüringse Altenburg een moderne slachtlijn voor runderen. Voordat dit gebeurde bouwde het bedrijf alle ruimten om waarin met levende dieren wordt gewerkt naar de nieuwste kennis op het gebied van dierenwelzijn. "De nieuwe stal zorgt ervoor dat de runderen zelfstandig kunnen doorlopen, en we gebruik maken van hun natuurlijke kudde-instinct," aldus dierenarts Dr. Veronika Weber, Group Quality Manager bij Vion.

Koebril

Vion zette bij de aanpassing van de stal voor het eerst een virtuele koebril in, ontwikkeld door het Landwirtschaftliches Bildungszentrum (Agrarisch Onderwijscentrum, LBZ) in Echem, Nedersaksen. De virtuele ‘koebril’ simuleert door middel van een softwareontwikkeling (C.O.M. Wetzlar) wat de dieren zien. Op brillenglazen wordt afgebeeld wat een koe ziet, zodat de gebruiker de visuele waarneming van het dier direct beleeft en meemaakt.

Weber: "Koeien kunnen nagenoeg 330° om zich heen zien, maar kunnen slechts tien procent van het gezichtsveld scherpstellen, namelijk dat wat recht voor hen ligt. Buiten dit bereik zien ze minder scherp, zo'n 30 procent van het menselijke oog. Daarnaast nemen koeien contrasten veel extremer waar, en hebben langer nodig dan de mens om te wennen aan veranderend licht."

Dierenwelzijn

"Zo zie je maar dat, om dierenwelzijn en dierenbescherming bij de bouw of verbouwing van een slachthuis continu in het oog te houden, het belangrijk is om het juiste 'perspectief' te nemen, zodat we ook meetbaar het juiste doel kunnen bereiken," vult projectleider Benito Weise van LBZ Echem, aan. Hij ontwikkelde de virtuele bril samen met een team specialisten. "De bouwtechnische veranderingen in Altenburg zorgen er voor dat processen voor de runderen rustiger verlopen", bevestigt Weber.

David De Camp, COO Beef bij Vion: "De inzet van de koeienbril heeft als doel: minder stress en dus meer dierenwelzijn. Doordat we, met behulp van de virtuele bril, al bij de bouw of verbouwing van slachthuizen rekening houden met dierenwelzijn, is Vion een maatstaf in de branche voor het gebruik van innovatieve technologie." Daarom wil Vion de virtuele koebril ook inzetten voor scholing van medewerkers en leidinggevenden op het gebied van dierenwelzijn, zodat ze zich beter kunnen inleven in de dieren.

Vion

Vion Holding N.V. is een internationaal foodbedrijf met productielocaties in Nederland, Duitsland en België en verkoopondersteunende kantoren in 13 Europese landen, in China/Hong Kong en Singapore. In 2020 behaalde Vion met 12.000 werknemers een omzet van € 4,9 miljard.

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?