Voedingsindustrie in de media - Week 21

26 mei 2023 Marina de Moor Unsplash

Meer omzet en investeringen in de voedingsmiddelenindustrie, duurzame oplossing voor voedseloverschotten, en duurzame voeding is te duur. Wat lazen we afgelopen week? Een greep uit de media.

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie verwachten dit jaar ruim 15% meer investeringen volgens het CBS, aldus Food-agribusiness. De foodindustrie staat hiermee op de  derde plek na de sectoren Raffinaderijen en chemie, en Metaal.

De Londense liefdadigheidsinstelling City Harvest wil voedselverspilling voorkomen en voedselarmoede aanpakken. "De stijgende kosten van levensonderhoud hebben een grote impact gehad op de vraag naar onze diensten, ons personeel en het 'nieuwe normaal' van mensen", zegt Sarah Calcutt, CEO van City Harvest tegen Groentennieuws.

Distribugs, de internationale groothandel van eetbare insecten, zit vanaf nu in Meppel. Het bedrijf haalt zoveel mogelijk eiwit uit sprinkhanen, krekels, meelwormen en buffalo’s. Geert Kuipers, oprichter van Distribugs, voorspelt in Dagblad van het Noorden een groeimarkt voor eetbare insecten.

Omroep Gelderland meldt dat de plannen voor de World Food Experience in Ede op losse schroeven staan nadat bekend werd dat het attractiepark over voedsel kan fluiten naar 17 miljoen euro die de provincie Gelderland eerder nog had toegezegd. 

Bij Vion, het grootste slachthuis van Nederland, heeft een op de vier gezond geslachte varkens iets onder de leden heeft gehad. Arie van Nes, dierenarts en expert op het gebied van varkensziektes, zegt tegen KRO-NCRV dat de snelste – maar ook meest drastische - manier om het percentage dierziektes onder varkens zo laag mogelijk te houden is door de stal leeg te maken en nieuwe varkens te kopen.

Volgens het CBS is de omzet van de dranken- en de voedingsmiddelenindustrie in het eerste kwartaal van dit jaar op jaarbasis een stuk harder gestegen dan van de andere branches in de industrie, aldus Foodbusiness. Dit terwijl het aantal faillissementen in de gehele industrie flink is toegenomen.

Het Wereld Natuur Fonds deed in twaalf Europese landen onderzoek naar duurzaamheid. "Burgers willen graag overstappen op duurzamere en gezondere voeding, maar kunnen dat eenvoudigweg niet: duurzaam voedsel is beperkt en mensen kunnen het zich niet veroorloven", zegt Giulia Riedo, expert Duurzame Landbouw bij WWF tegen MO* Magazine.

Altijd op de hoogte blijven?