Voedingsindustrie in de media | week 22-2023

2 juni 2023 Marina de Moor Jimmy Dean via Unsplash

Gepersonaliseerde voeding, de Britse overheid wil een prijsplafond voor basisboodschappen, een interview met de nieuwe CEO van FrieslandCampina en duurzamere en gezondere voeding met AI. Wat lazen we afgelopen week? Een greep uit de media.

Foodvalley wil andere bedrijven samenbrengen om de ontwikkeling van gepersonaliseerde voeding een boost te geven. "Gepersonaliseerd voedingsadvies gaat over, als ik het heel simpel uitleg, dat je iets meet bij een consument. Individuele specifieke informatie voor de consument", aldus Judith van der Horst van Foodvalley tegen Food+Agri Business.

BNR meldt dat de Britse overheid een overeenkomst wil sluiten met supermarkten om prijsplafonds te introduceren op simpele voedingsmiddelen zoals brood en melk. Zo willen de Britten de enorme inflatie te verminderen. Uiteindelijk is het aan de supermarkten of ze hieraan mee willen doen.

"Het Gentse foodtechbedrijf Foodpairing helpt voedingsreuzen als Unilever om hun productgamma gezonder en duurzamer te maken", meldt De Tijd. "Het vertrouwt daarvoor op data en artificiële intelligentie."

Foodbusiness spreekt Jan Derck van Karnebeek, de nieuwe CEO van FrieslandCampina. Hoe wil hij FrieslandCampina weer aantrekkelijker maken voor melkveehouders, om er te blijven of erbij te komen?

Basisboodschappen zijn in een half jaar tijd 15% duurder geworden maar de stijging vlakt af, aldus De Consumentenbond. Vooral suiker, bloemkool en brood werden veel duurder. Het lijkt erop dat de ergste stijging achter de rug is. Bovendien zijn er al wat prijsverlagingen te zien.

Marcel van Wing van de Flower Farm vertelt aan Foodbusiness over zijn bedrijf dat is ontstaan uit frustratie over de ontbossing in Indonesië als gevolg van palmolieteelt. Zijn product wordt al enige tijd in Nederland en Belgie verkocht.

Het Institute of Food Technologists (IFT) komt met een aantal aanbevelingen om voedselverspilling tegen te gaan. "Om voedselverspilling te verminderen, moet er meer steun zijn voor onderzoek en innovatie in de voedselwetenschap, technologische oplossingen voor het ontwikkelen van nieuwe producten uit reststromen”, zegt IFT-directeur Anne Rosales tegen Food+Agri Business.

 

Altijd op de hoogte blijven?