Voedingsindustrie in de media | Week 45-2023

17 november 2023 Esmee de Winter Pixabay
Belgisch voedingscentrum stimulertstart campagne halfhalf, de Food Experience is een stap dichterbij en studenten doen onderzoek naar voedselverspilling. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.  

Het Agro Food Robotics programma van Wageningen University & Research (WUR) heeft zichzelf officieel omgedoopt tot Vision + Robotics, aldus Groenten Nieuws. Het programma brengt een divers team van technologische experts samen uit de verschillende domeinen binnen WUR, zoals marine, veeteelt, landbouw, tuinbouw en voeding. 

Het Belgische Voedingscentrum Gezond Leven lanceert de nieuwe campagne halfhalf om de consumptie van plantaardige eiwitten te stimuleren, aldus Food&Agri Business. Nederland heeft geen eiwitstrategie vanuit de overheid. Het Voedingscentrum zet wel in op meer plantaardig, maar nog niet in een dergelijke campagne.

“Consumenten willen dat merken hen het totaalpakket aanbieden. Ze willen geen compromissen meer sluiten. Ze willen gezond én duurzaam én smaakvol én makkelijk én plezier. Nu is het perfecte moment voor duurzame merken om zich af te vragen hoe ze deze doelgroep voor zich kunnen winnen”, meldt Foodbusiness.nl.

"Food Experience stap dichterbij", kopt Ede.nl. Het college van Ede is positief over de plannen. "De Food Experience past bij de ambities van Ede en dient als aanjager van het WFC en de ontwikkeling van Ede en Foodvalley", aldus wethouder Leon Meijer.

“Er is meer nodig om de milieudoelen te halen. Minder koeien, maar óók minder vlees eten, anders kalft de biodiversiteit verder af en kunnen we onze rol als agrarisch gidsland vergeten” vertelt Sjoukje Heimovaara, topvrouw van de universiteit van Wageningen, in een interview in het AD

Ongezond eten kan je ziek maken, maar maakt gezond eten je dan ook weer beter? Lieselot Hemeryck, van Universiteit Gent, onderzoekt het verband tussen voeding en gezondheid. Ze deelt de resultaten met Eos-redacteur Liesbeth Gijsel in deze podcast.

“De Brusselse nieuwssite Euractiv meldt op basis van bronnen binnen de Europese Commissie dat er nagedacht wordt over een vicevoorzitter die de voedselportefeuille moet beheren. Ook het landbouwbeleid zou bij de vicepresident worden ondergebracht”, meldt Food Agri.

“We willen weten waarom mensen hun eten weggooien”, vertellen Studenten Reiko Saito (19) en Adithya Vasisth (24) in AD VALVAS. De studenten zijn op een missie en willen het probleem van voedselverspilling aanpakken, te beginnen bij de VU. 

Altijd op de hoogte blijven?