Voedingsindustrie in de media | week 46-2023

24 november 2023 Esmee de Winter Alexander Grey via Unsplash
Vijf vragen over de Novel Food Regulation, suikertaks is effectiever dan herformulering recepten, een kweekvleesproducent opent nieuwe productielocatie. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Als een food ondernemer een nieuw voedingsmiddel (novel food) op de markt wil brengen, zijn er een aantal uitdagingen met als grootste en bekendste obstakel de Novel Food Regulation.  Food+Agri geeft antwoord op vijf vragen over deze regeling.

De Europese Commissie trekt voor komend jaar 185,9 miljoen euro uit voor de promotie van duurzame en hoogwaardige Europese voedingsmiddelen. Nieuwe Oogst meldt dat campagnes ter bevordering van duurzaam geproduceerde agrifood 62 miljoen euro krijgen, waarvan 42 miljoen euro voor biologische producten.

“We zetten helaas veel te weinig in op preventie”, zegt voedingsdeskundige Michael Sels (UZA). tegen De Morgen. Overschakelen op een gezonder voedingspatroon kan de levensverwachting met tot wel tien jaar doen toenemen.

Uit een onderzoek van Universiteit Leiden blijkt dat jaarlijks wereldwijd het vlees van ongeveer 18 miljard dieren die gedood zijn voor consumptie weggegooid wordt, meldt NOS. De onderzoekers hebben deze verspilling naar eigen zeggen als eersten op wereldschaal berekend.

Het begrip ‘ultrabewerkt voedsel’ is te ruim om werkbaar te zijn: die bekende kritiek lijkt bevestigd te worden door een onderzoek dat verscheen in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet. Journalist Eva Kestemont vindt op Knack.be dat debateren over ‘ultrabewerkt voedsel’ zinvol blijft.

Grote hoeveelheden graan zullen ervoor zorgen dat de voedselinflatie daalt en volatiele prijzen gedempt worden. De Rabobank verwacht dat de rust op de grondstoffenmarkt terugkeert in 2024, laat Foodbusiness weten.

Foodlog meldt dat suikertaks veel effectiever is dan herformulering van recepturen. Begin dit jaar toonde een studie aan dat de gerealiseerde suikerreductie ver achterbleef bij de verwachte effecten.

Italië verbiedt de productie, marketing en gebruik van kweekvlees. Het Italiaanse Huis van Afgevaardigden heeft hiervoor donderdag een wet aangenomen, meldt Pigbusiness. Ook misleidende termen als veganistische salami of plantaardige biefstuk zijn vanaf nu verboden.

In de Volkskrant staat dat kweekvleesbedrijf Meatable de deuren van een nieuwe locatie in Leiden opent, inclusief laboratorium. Het is in Nederland verboden om kweekvlees door consumenten te laten proeven en de negentig werknemers mogen geen hap nemen

Altijd op de hoogte blijven?