Voedingsindustrie in de media | week 47-2023

1 december 2023 Ratul Ghosh via Unsplash
Geen roomboter maar droomboter, duurzame specerijen voor een eerlijke prijs en  onrust bij personeel van Dalco Food. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Recent publiceerde Rabobank de World Dairy Map die een blik biedt op de trends in de wereldwijde zuivelhandel. Hoewel in 2022 4,4 miljard kg minder zuivel is verhandeld ten opzichte van 2021, groeit de zuivelhandel gemiddeld 1,1 procent per jaar. 

Meeverhuizen of vertrekken: dat is de keuze die de ruim vijftig medewerkers van Dalco Food uit Oss moeten maken. Dalco Food verhuist binnenkort naar Oosterhout, meldt het Brabants Dagblad. Dit zorgt voor onrust onder de huidige medewerkers. 

Hoe kan de aarde in 2050 voldoende proteïne produceren om 10,5 miljard mensen te voeden? Het Nederlands-Zwitsers bedrijf Alver denkt, samen met de Universiteit Wageningen, een oplossing gevonden te hebben in de Chlorella micro-alg, aldus Change Inc.

Het is de morele verplichting van de toekomstige regering om vol in te zetten op de beschikbaarheid en betaalbaarheid van gezond voedsel uit onze directe omgeving. Maar dan moet een agrarisch ondernemer wel de ruimte krijgen om al die gezonde gewassen te telen, vindt Nieuwe Oogst.

Producent Mister Kitchen komt met een plantaardig alternatief voor roomboter: droomboter. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft tegen de producent een kort geding aangespannen vanwege  de naam van het product. “In Nederland zijn zuivel termen wettelijk beschermd. De woorden ‘room’ en ‘boter’ mogen enkel voor zuivelproducten worden gebruikt,” aldus MSN.

Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Volgens het onderzoeksinstituut krijgen mensen via voedsel ruim drie keer zoveel binnen als via drinkwater.

De populariteit van vleesvervangers blijkt te stagneren. Toch scoren de vleesvervangers in vergelijking met vlees minder slecht, zegt Ruud Conijn van NielsenIQ tijdens de Free From Food Expo in RAI Amsterdam. Food+Agribusiness doet verslag. 

Iona Mulder studeerde geschiedenis en rechten, maar wilde op een andere manier bijdragen aan mensenrechten. Ze verkoopt nu met The Good Spice duurzaam verbouwde specerijen met een eerlijke prijs voor de boer. Zij vertelt Foodbusiness hoe haar aanpak werkt.

 

Altijd op de hoogte blijven?