Voedingsmiddelenindustrie in de media | Week 16-2023

21 april 2023 Marina de Moor Pixabay

Vooral ongezond eten in de reclame, de ongewenste gezondheidsgevolgen van bewerkte producten, de suikertaks in Nederland, de weg naar een circulair voedselsysteem en de stijgende verkoop van plantaardige producten. Wat lazen we afgelopen week? Een greep uit de media.

‘’Reclame voor eten is bijna altijd reclame voor ongezond eten’’, aldus NRC. Het meeste marketinggeld voor voedsel gaat naar ongezonde producten. Gemiddeld wordt er 1,6 miljard euro per jaar uitgegeven aan reclame op televisie, internet, billboards en via sponsoring. 

‘’Speculatie op de wereldmarkt verergerde de voedselcrisis die de oorlog in Oekraïne en de pandemie hadden aangewakkerd’’, zegt Michael Fakhri hoogleraar rechten aan de universiteit van Oregon en sinds 2020 speciale voedselrapporteur voor de Verenigde Naties tegen NRC. ’’Er wordt nu over voedsel gesproken als een mensenrecht’’.

‘’Meer dan de helft van de calorieën in onze voeding is afkomstig van bewerkte stoffen’’, aldus Jan Buining in AGF. De focus van voedselproducten ligt vooral op consumentenplezier, terwijl dit leidt tot een afname van het aantal gezonde levensjaren, met grote gevolgen voor de Nederlandse gezondheidszorg. Hierom is het belangrijk dat boeren, producten en consumenten samenwerken om vraag en aanbod naar gezonde voeding in evenwicht te brengen.

‘’Wetenschappers van de Wageningen Universiteit en Research (WUR) en Universiteit Utrecht hebben zich actief ingezet om de strenge Europese regels rondom het genetisch modificeren te versoepelen’’, meldt BNNVARA. ‘’Collega-wetenschappers uiten in Zembla forse kritiek op de manier waarop politiek en maatschappij worden beïnvloed. De WUR-directie erkent dat de universiteit niet altijd een goede rol heeft gespeeld.’’

‘’Als we kijken naar de suikertaks gaat het in Nederland om belasting op suikerhoudende dranken, niet over een bredere inzet. Het beïnvloedt nauwelijks de keuzes van de consument", zegt expert voeding en gedrag Sandra Klunder van het Voedingscentrum tegen EenVandaag. "Het is mogelijk om het in te voeren op alle suikerhoudende producten, zoals snoep en chocolade. Dan heb je het over een bredere taks’’, aldus hoofdonderzoeker Public and Occupational Health Wilma Waterlander van het Amsterdam UMC.

‘’De EU wil naar een circulair voedselsysteem. In vier scenario’s – van het huidige systeem tot een volledig circulair systeem – schetst een internationale groep onderzoekers onder leiding van Hannah van Zanten (Wageningen University & Research) de mogelijkheden binnen de EU & Verenigd Koninkrijk (EU27+UK). Hun bevindingen zijn gisteren gepubliceerd in Nature Food’’, meldt Klimaatweb.

Brightlands deelt mee dat Brightlands Campus Greenport Venlo dit jaar start met drie nieuwe projecten die gericht zijn op het bewerkstelligen van nieuwe, gedeelde onderzoek- en demonstratiefaciliteiten: het Food Concept Center, het Experience Center for Future Food, en een fysieke landingsplek en werkplaats voor startups en spin-offs. Deze faciliteiten zullen het unieke ecosysteem op Brightlands Campus Greenport Venlo versterken.

De verkoop van plantaardige voedingsmiddelen in 2022 is met 6% gestegen tot 5,7 miljard euro blijkt uit de verkoopgegevens van Nielsen IQ, aldus Good Food Institute Europe in Duuzaam-ondernemen.nl. Dit komt voornamelijk doordat er in de afgelopen jaren nieuwe producten en innovaties op de markt zijn gekomen waardoor meer consumenten een nieuwe generatie plantaardig vlees, zeevruchten, eieren en zuivelproducten kopen die op meerdere fronten kunnen concurreren met dierlijke producten.

De Raad van State oordeelt dat het initiatiefvoorstel voor ‘betaalbare boodschappen’ zijn doel nauwelijks zal behalen, meldt TaxLive. Tweede Kamerleden Van Dijck en Mulder willen hiermee proberen de indirecte belasting op voeding voor één jaar op 0% te zetten. "Belastingverlagingen op voedingsmiddelen, of soortgelijke producten, leiden niet of nauwelijks tot verlagingen in consumentenprijzen. Wel profiteren ondernemers van een verlaagde belastingafdracht’’, aldus de Raad van State.

Het Voedingscentrum onderzoekt elke drie jaar via steekproeven de voedselverspilling. Uit het meest recente onderzoek is naar voren gekomen dat er vooral brood en deegwaren worden weggegooid. "Er is nog een hoop ruimte voor verbetering en er moet nog veel gebeuren om de doelstelling te halen", zegt expert duurzaam eten Lilou van Lieshout tegen NPO Radio 1. "Maar als we allemaal 250 gram voedsel per week minder weggooien, zijn we er al."

Altijd op de hoogte blijven?