
Om deze uitdagingen te tackelen is er de vraag naar slimme en duurzame oplossingen. Om het werkveld, het onderwijs en onderzoek met elkaar te verbinden is de samenwerking tussen de hogescholen en het werkveld ontstaan.
Studentprojecten
De projecten van de studenten waren erg uiteenlopend, actueel en sterk geworteld in de praktijk. Van flatbread met seizoensgroente tot kruidendrank die bijdraagt aan bosbehoud in Indonesië. In elf hbo- en vier mbo-teams werd de verbinding tussen het werkveld en de collegebanken gelegd via projecten die direct uit de praktijk kwamen. Binnen deze projecten kwamen zowel de inhoudelijke kennis als de professionele vaardigheden van de studenten goed van pas.
Vraagstukken uit de praktijk
Naast het ontwikkelen van het product werd er door de studenten ook gewerkt aan productontwikkeling, marktonderzoek, storytelling en testproductie. Een team focuste zich op de communicatieaanpak voor een hybride zeewierburger van Olijck Foods. Deze burger heeft als doel om tijdens SAIL Amsterdam 2025 (dit jaar de tiende editie) vleesliefhebbers te verleiden tot een duurzamere keuze. Uit veldonderzoek van de studenten bleek dat consumenten transparantie waarderen. Hun advies is dan ook om subtiel te zijn ten opzichte van de consument.
De mbo-teams van Vonk hadden een andere opdracht voor het event, namelijk het presenteren van hun eigen foodstartups. Van idee tot businessplan, inclusief branding en pitch. De studenten dragen hiermee bij aan een grote behoefte in de voedselbranche: de kruisbestuiving tussen creativiteit, techniek en marktgericht denken.
Praktijkleren
Voor veel van de tweedejaarsstudenten vormde het FICA Summer Event een eerste kennismaking met het werkveld. Tijdens de projecten leerde de studenten over samenwerken, klantgerichtheid en het omgaan met deadlines. “Dat motiveert ontzettend,” aldus Inholland-docenten Malou Bakuwelen en Annemiek van Breemen. “Ze zien meteen wat hun werk waard is en waar hun ideeën toe kunnen leiden.” “Foodbedrijven léven van innovatie, en studenten zijn daarin de motor”, zegt Hans Huibers, dagvoorzitter en FICA-kwartiermeester.
Samen voor successen
De samenwerking tussen de verschillende opleiders en het FICA-netwerk blijkt van grote meerwaarde te zijn. Studenten brengen een vernieuwende blik mee, zijn creatief, technisch sterk en maatschappelijk betrokken. Bedrijven bieden realistische casussen, kennis en feedback. De samenwerking levert zowel leerervaringen op als oplossingen voor het werkveld.
Marije Deutekom , lid van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland: “Je ziet hier hoe studenten écht bijdragen aan de grote voedselvraagstukken van deze tijd. Ze werken samen met onderzoekers en bedrijven aan vernieuwende en haalbare concepten. We hebben elkaar nodig – alleen samen kunnen we de voedseltransitie waarmaken.”