‘Voedselprijzen gaan stijgen’

26 juli 2012

BOXMEER – “De voedselprijzen zullen dit jaar stijgen.” Dat verwacht Wout Dekker, tot 1 augustus CEO van vis- en diervoederconcern Nutreco.

Door de tegenvallende oogstverwachtingen in met name de Verenigde Staten stijgen momenteel de prijzen van belangrijke grondstoffen als tarwe, mais en soja. Deze prijsstijging kan volgens Dekker niet zonder gevolgen blijven voor de consument. “Voedselprijzen moeten stijgen om de verhoging van de kostprijs van dierlijke eiwitten op te vangen”, aldus de Nutreco-topman.

Verhoudingsgewijs zal een dergelijke prijsstijging in Westerse landen het minst voelbaar zijn. “Wij geven maar 11 à 12 procent van ons inkomen uit aan voedsel, maar in regio’s waar men bijna de helft van het inkomen besteed aan voedsel zal dit grote gevolgen hebben”, verwacht Dekker.

Nutreco is in Spanje niet alleen actief in voer, maar ook in pluimveeslachterijen en heeft daar rechtstreeks contact met belangrijke marktpartijen over de prijs waarvoor het product in de schappen ligt. “We zijn volop in onderhandeling over de prijsstelling van het product. Het kan nu eenmaal niet zo zijn dat de prijsfluctuaties van grondstoffen volledig worden afgewenteld op de primaire producent, de boer. Ook die moet geld verdienen aan zijn activiteiten om boer te kunnen blijven. En met het oog op voedselzekerheid is het van het grootste belang, dat mensen inzien dat die schakel onmisbaar is in de voedselketen. Dat belang proberen wij zo goed mogelijk in te zetten in de productieketens waarin wij actief zijn”, aldus Dekker, tijdens zijn laatste persconferentie bij de presentatie van de halfjaarcijfers donderdagochtend.

Dekker verlaat per 1 augustus Nutreco en wordt als voorzitter van de Raad van Bestuur opgevolgd door Knut Nesse.

 

Lees ook:

‘Succesvol ondernemen blijft uitdaging'(1 juni 2012)

Altijd op de hoogte blijven?