Voedselveiligheid geen prioriteit in sector

18 januari 2007

PARIJS – Voedselveiligheid is wereldwijd geen prioriteit voor de levensmiddelenindustrie en -handel, zo blijkt uit de internationale Top of Mind-enquête van de organisatie CIES.

In de Top 12 van prioriteiten voor 2007 neemt het onderwerp de achtste plaats in. Vorig jaar stond voedselveiligheid nog op de zesde plaats. Uitgesplitst naar de sectoren industrie en handel, valt op dat de retailers een hogere prioriteit aan het onderwerp geven. Toch zakte dit issue van plaats 4 in 2006 naar 6 in 2007. Voor de industrie staat voedselveiligheid zelfs op een lager plan: plaats 9 in 2007 (versus 10 in 2006).

De lagere prioriteit is volgens CIES een teken dat voedselveiligheid inmiddels een integraal onderdeel vormt van het bedrijfsproces. Dat wil niet zeggen dat verontachtzaamd moet worden, aldus CIES. ‘Recente uitbraken, zoals de E-coli-uitbraak in de VS, tonen aan dat er nog steeds ruimte is voor verbeteringen.’

Top of Mind is gebaseerd op een enquête onder circa 300 managers uit 48 landen in de levensmiddelenindustrie (40 procent) en levensmiddelenretail (60 procent). De managers werd gevraagd om drie prioriteiten voor 2007 aan te geven.

Zij konden daarbij kiezen uit 12 issues (gezondheid, retail-leverancierrelaties, huismerk/A-merk, technologie/supply chain, corporate responsibility, het competitieve landschap, menselijk kapitaal, voedselveiligheid, consumentenmarketing, internationalisatie, economie en consumentenvraag en regulering.

De relatie met retailers wordt het belangrijkste gevonden.

Lees ook:
CIES-enquête vindt relatie met retail belangrijkst (17 januari 2007)

E.coli-uitbraak treft 21 staten in VS (19 september 2006)

Altijd op de hoogte blijven?