Volkoren knäckebröd vaak niet 100 procent volkoren

29 november 2016

Volkoren-knäckebröd bevat vaak niet uitsluitend volkorenmeel, maar voor een aanzienlijk deel ook witte bloem. Dat was het geval bij 6 van de 10 soorten volkoren-knäckebröd, zegt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Het ging om producten van Albert Heijn, Aldi, Bolletje, Jumbo, Lidl en Plus.

De Consumentenbond stelt dat fabrikanten zich verschuilen achter een 30 jaar oude afspraak met de NVWA, die luidt dat knäckebröd volkoren mag heten als het tenminste 50 procent volkorenmeel bevat. De bond heeft de NVWA gevraagd die afspraak te herzien.

Bij brood is de term volkoren alleen toegestaan als 100 procent van het meel volkoren is, maar voor andere bakkerijproducten is geen percentage in de Warenwet vastgelegd.

Grote verschillen

Zo ontstaan soms grote verschillen en dat is voor consumenten verwarrend. Bolletje volkoren-knäckebröd bijvoorbeeld, bestaat voor iets meer dan de helft uit volkorenmeel en bevat 12 gram vezels per 100 gram, terwijl Fjord volkoren-knäckebröd, met 100 procent volkorenmeel, 22 gram vezels per 100 gram levert.

De fabrikanten die geen 100 procent volkorenmeel gebruiken, zijn door de Consumentenbond verzocht om de samenstelling van hun product te wijzigen òf de verpakking zo aan te passen dat consumenten duidelijk weten wat ze kopen.

Meer over het onderzoek naar volkoren-knäckebröd, inclusief een consumentensmaaktest, staat in de Consumentengids van december.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?