Voorproefje: nieuwe tentoonstelling Spacefarming

21 september 2023 Esmee de Winter Esmee de Winter
Next Nature lanceert 24 september 2023 haar nieuwste tentoonstelling: Spacefarming - de toekomst van voedsel. Deze tentoonstelling in het Evoluon in Eindhoven onthult de voedselrevolutie van de toekomst. De redactie van EVMI kreeg een voorproefje. 

Deze interactieve tentoonstelling neemt je mee naar het jaar 2050 en leert je hoe voedsel verbouwd wordt in de ruimte en op aarde.

De ruimteboederij

Ruimteboer Wieger Wamelink (© Esmee de Winter)

Ruimteboer Wieger Wamelink heeft een ruimteboederij gebouwd in de kelder van de tentoonstelling. Wieger Wamelink is de eerste ruimtelandbouwer, zijn doel is om voedzaam en veilig te telen op nagemaakte mestbodem en maanbodem. Zijn manier van telen brengt geen schade aan het milieu, omdat alles gerecycled wordt. "De landbouw wordt opnieuw uitgevonden, met genoeg voedsel voor iedereen, zonder het ecosysteem uit te putten. Hier kan de aarde nog wat van leren", vertelt Wieger.

Domes met ieder een eigen uitvinding

Vleesdome (© Esmee de Winter)

De tentoonstelling heeft meerdere domes met een eigen toekomstbeeld. De eiwittransitie staat overal centraal, in de ruimte scharrelen immers geen kippen en grazen er geen koeien. Hoe kom je aan vleesvervangers in de ruimte? Door cellulaire landbouw. In de vleesdome ontdek je hoe we kweekvlees kunnen eten in de toekomst. Er staat een interactieve machine om zelf een kweekproduct te ontwerpen in vier stappen: kies de celbasis, de groeimethode (het ontwerp), vervolgens de celkweek en tot slot de bereiding inclusief het kiezen van een topping. "Mensen kunnen zelf een futuristisch hapje maken. AI biedt ondersteuning met creativiteit en inspiratie", vertelt futurist Chloé Rutzerveld.

In de plantendome lees je unieke verhalen achter de vijf meest verkochte producten uit de supermarkt. Een touchscreen installatie laat zien hoe je bijvoorbeeld de gewassen in de kassen meer smaak kunt geven.

Margaret de Roestvrijstalen Koe (© Esmee de Winter)

Margaret de Roestvrijstalen Koe is te vinden in de melkdome, zij produceert melk zonder dat er een dier aan te pas komt met behulp van micro-organismen.

Naast nog vele andere bezienswaardigheden en uitvindingen staat er onder meer een interactieve installatie: ‘Kippentinder’; swipe naar links of rechts om jouw ideale kip te vinden. Of neem plaats in de bioscoop om AI sciencefiction films te bekijken. 

Meer over de tentoonstelling 

Spacefarming is een metafoor om over de toekomst na te denken: "in de ruimte bedenken we ons leven op aarde opnieuw."

"Bezoekers wandelen door een tijdmachine die begint bij het verleden. We moeten naar het verleden kijken om te snappen wat in de toekomst mogelijk is. In de tentoonstelling zie je dingen uit de toekomst, misschien vind je sommige dingen heel raar, maar de kans is groot dat die dingen in de toekomst normaal gevonden zullen worden", legde Koert van Mensvoort van Next Nature uit. 

Zowel jong als oud kan de tentoonstelling bezoeken. "Kinderen vinden dit fantastisch, ze leren meer over de wetenschap en de mogelijkheden in de toekomst. Het is mooi om dit te kunnen meegeven aan de volgende generatie", aldus Koert van Mensvoort.

De tentoonstelling is tot 23 maart 2024 te bezoeken. Meer informatie en tickets vind je hier.

Spacefarming Evoluon Eindhoven (© Esmee de Winter )

Altijd op de hoogte blijven?