Wagenings onderzoek en onderwijs onder druk

20 december 2006

WAGENINGEN – De kwaliteit van het onderzoek en onderwijs aan de WUR komt steeds meer onder druk te staan door krappere budgetten. Dat stellen de Studentenraad van de Universiteit en de studentenvakbond WSO.

In het universiteitsblad Resource maakt Mattijs Smits van de studentenraadfractie PSF zich vooral zorgen over de balans tussen contractonderzoek enerzijds, en fundamenteel onderzoek en onderwijs anderzijds.

‘Ik weet niet waarom het zo is, maar het lijkt wel of alles alleen nog maar om commercieel onderzoek draait. Op dat terrein is ook alles mogelijk. Het academische onderwijs en het fundamentele onderzoek moeten vooral erg efficiënt zijn. Nou zijn we op zich niet tegen efficiëntie, maar wel als dat betekent dat een professor colleges moet geven aan honderd studenten.’ Dat zou volgens Smits ten koste gaan van de kleinschaligheid waar Wageningen juist zo sterk in is.

De nadruk op contractonderzoek gaat ook volgens Yao Mingian van de studentenraadfractie Veste ten koste van onderwijs en fundamenteel onderzoek. ‘Een universiteit heeft juist goed onderwijs en fundamenteel onderzoek nodig om zichzelf universiteit te kunnen blijven noemen. Anders ben je niet meer dan een hbo-instelling. Als je het marktdenken volgt en de student ziet als consument van universitair onderwijs, dan snijd je jezelf in de vingers door fundamenteel onderzoek te verwaarlozen.’

De november-editie van Elsevier Voedingsmiddelen Industrie bevat een achtergrondartikel over de zuiverheid van het Wagenings onderzoek.

Lees ook:
'Wagenings onderzoek onpartijdig' (12 oktober 2006)

Altijd op de hoogte blijven?