De twee grootste dalers zijn kip (gemiddeld 300 gram minder per persoon) en rundvlees (minus 150 gram). Wakker Dier berekent dat door deze daling in 2022 zeker zes miljoen dieren minder zijn opgegeten dan het jaar ervoor.
Hogere prijs
WEcR wijst naast inflatie ook hogere vleesprijzen aan als belangrijke reden voor de daling. Hierin zijn supermarkten en overheid sturend: zij bepalen wat vlees kost. Collin Molenaar van Wakker Dier: “De oplossing is simpel: maak vlees duurder en groenten en fruit goedkoper. Dat is goed voor onze gezondheid, ons milieu én voor de dieren.”
Supermarkten verantwoordelijk
Wakker Dier constateerde eerder dit jaar al een terugloop in de vleesverkoop bij supermarkten. Wakker Dier is ervan overtuigd dat supermarkten het tij kunnen keren. Molenaar: “Zij verkopen verreweg het meeste vlees, dus hebben zij ook de grootste verantwoordelijkheid om iets te doen tegen de ongezond hoge vleesconsumptie.”
Onderzoek WEcR
Wageningen Economic Research onderzoekt sinds 2005 jaarlijks de vleesconsumptie in Nederland. De cijfers hebben betrekking op de totale hoeveelheid vlees die jaarlijks in Nederland wordt verbruikt. WEcR rapporteert daarbij het ‘karkasgewicht’, dus inclusief botten. Ruwweg de helft hiervan eindigt op een bord als vlees.
Het volledige rapport van de Wageningen Economic Research kan hier worden gelezen.