
Stichting Week Zonder Vlees, bekend van de jaarlijkse Nationale Week Zonder Vlees campagne, heeft nieuw bestuur. “Onze stichting levert sinds 2018 samen met veel partners een belangrijke bijdrage aan de eiwittransitie, maar dat kan en moet sneller”, zegt Isabel Boerdam, oprichter van de campagne. “Het nieuwe bestuur gaat daarbij helpen met frisse energie en nieuwe ideeën.”
Van alle hoofdmaaltijden die in 2023 in Nederland werden gegeten, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. Daarmee loopt Nederland voorop in Europa wat betreft het aantal flexitariers. Uit onderzoek uitgevoerd door ProVeg International blijkt dat 42 procent van de Nederlandse respondenten zichzelf als flexitariër beschouwt. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan het Europese gemiddelde van 30 procent, aldus Boerdam.
Minder aandacht voor duurzaamheid
Maar de stichting signaleert ook dat de consument in 2024 voor het eerst minder aandacht had voor duurzaamheid bij aankoopbeslissingen. Dat blijkt uit de Monitor Merk & Maatschappij 2024. Bij diverse duurzaamheidsthema's, zoals milieu, biodiversiteit, eerlijke handel, plasticverbruik en lokale productie is sprake van een daling van circa 5 procent ten opzichte van 2023. In de supermarkt verminderde de aandacht voor duurzaamheid met 10 procent ten opzichte van 2023 (69 procent vs. 59 procent). Super-arkten en producenten ervaren dat de vraag naar vegetarische en plantaardige alternatieven stagneert, of in sommige categorieën zelfs terugloopt. “We zien wel een voorzichtige verschuiving in de richting van meer plantaardige eiwitconsumptie”, stelt Marleen Onwezen, expertise-leider Consumentengedrag bij Wageningen University & Research. “Maar het gaat niet hard genoeg.”
Versnelling eiwittransitie
Dat blijkt volgens de Stichting ook uit de Eiwitmonitor van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Dit ministerie heeft als doelstelling dat Nederlanders in 2030 evenveel plantaardige als dierlijke eiwitten consumeren. Op dit moment is dat respectievelijk 39 procent en 61 procent. Stichting Week Zonder Vlees: “Volgens de Eiwitmonitor is de meerderheid van de Nederlandse consumenten nog steeds verknocht zijn aan vlees en zuivel, en minder gemotiveerd zijn om plantaardige eiwitten te kiezen. Dit komt ondermeer door de aandacht in de supermarkt en voedselomgeving die nog steeds vooral naar dierlijke producten gaat.”
Volgens Boerdam zijn industriebrede samenwerking en krachtige communicatie essentieel om de eiwittransitie te versnellen. Boerdam: “Dit zijn twee ingrediënten waarin Stichting Week Zonder Vlees sinds dag één effectief in is gebleken. En deze krachten gaan we de komende twee jaar maximaal uitbouwen. Samen met het nieuwe bestuur gaan we een belangrijke bijdrage leveren aan de versnelling van de eiwittransitie. En uiteraard starten we aanstaande maart met de achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.”
Nieuw bestuur Stichting Week Zonder Vlees
Per februari 2025 is het nieuwe bestuur van Stichting Week Zonder Vlees officieel geïnstalleerd. Dit zijn de leden:
- Isabel Boerdam
- Karin Bijveld
- Madelon Schaap
- Natascha Kooiman
- Rocus Troost
- Roger van Hoesel
Daarnaast zijn er twee adviseurs. Dit zijn Tim de Boer en Olivier Wortel.