Weinig pathogenen op munt en flap

16 januari 2007

WAGENINGEN - Tot een miljoen bacteriën van de ziekteverwekker Staphylococcus aureus troffen onderzoekers van Wageningen Universiteit aan op bankbiljetten die werden uitgegegeven in de kaasector. Toch concludeerden ze dat op geld op de markt, bij de slager en de snackbar weinig pathogenen zitten.

Het onderzoek maakte deel uit van een internationale vergelijking van besmettelijke bacterieën op geld. De Wageningse onderzoekers van de leerstoelgroep Levensmiddelenmicrobiologie namen deel aan het onderzoek vanwege de veronderstelling dat geld mogelijk veel bacteriën bevat, omdat het van hand tot hand gaat. Bovendien gaat het geld rond in omgevingen waar besmetting met ziekmakende bacteriën kan optreden.
 
De onderzoekers vonden op munten tussen 10 en 600 bacteriën met een enkele uitschieter naar duizend bacteriën. Op papiergeld zaten  meestal 250 tot 20.000 bacteriën maar dat liep op tot enkele miljoenen.

Volgens de wetenschappers is dat relatief weinig omdat  op een normaal blad andijvie zeker tien miljoen bacteriën voorkomen en op handen een paar miljoen.

Belangrijker dan het aantal is echter het soort bacterie. De onderzoekers troffen geen Salmonella aan, maar wel hier en daar een E.colibacterie. Op zestig procent van de bankbiljetten bleek Staph. aureus te zitten.

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over hygiëne

 

Altijd op de hoogte blijven?