
Waar voorheen steeds meer middelen werden vrijgemaakt voor verduurzaming, schuiven de investeringen in veiligheid door huidige internationale geopolitieke spanningen nu naar de voorgrond. Dit kantelpunt maakt duidelijk dat de gedrevenheid van individuen de transitie naar een eerlijker en duurzamer voedselsysteem vormgeven.
Honderd voedselveranderaars
Food100 belicht dit jaar voor de negende keer de honderd meest invloedrijke pioniers en vernieuwers die onze voedselketen transformeren naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Food100 is op zoek naar professionals in agrifood die – soms tegen de stroom in – blijven bouwen aan een betere voedselwereld.
Lisanne van Oosterhoud, juryvoorzitter van vorig jaar: “We maken bewust ruimte voor zowel studenten en kleine initiatieven als gevestigde namen uit de top van grote bedrijven. Kleine organisaties zijn sneller, maken makkelijker keuzes en kunnen goed tegen het systeem schoppen. Grote bedrijven zijn vaak langzamer, maar met een kleine verbetering maken ze meteen veel impact.”
Podium voor voedselveranderaars
Food100 is een initiatief van Slow Food Youth Network, AgriFood Capital, Food Hub en Food Inspiration. En de wedstrijd krijgt steun van Rabobank, aaff en Food Impactors. Met de Food100 bieden de initiatiefnemers een podium aan individuen die zich inzetten voor een betere toekomst voor ons voedsel. Een plek op de 2025-lijst geeft deze voorlopers waardering voor wie ze zijn, waar ze voor staan en vooral voor wat ze doen. De Food100 bestaat zoals elk jaar uit vijftig aanstormende talenten van onder de 35 jaar en vijftig gevestigde voedselveranderaars van boven de 35 jaar.
Vakjury Food100
Een onafhankelijke jury selecteert de honderd genomineerden voor de Food100. Dit jaar bestaat de jury uit acht foodprofessionals, onder wie Tommy Tomato-oprichter Bas Turk en boer Ivar van Dorst van Ekoto. Zij kiezen de honderd uitblinkers in daadkracht, innovatie en degenen met een brede visie op duurzaamheid. Een ander belangrijk criterium is het vermogen om anderen mee te nemen in de voedseltransitie door actief kennis en netwerk in te zetten.
Redenen om aan te melden voor food100
Food100 biedt de honderd talenten een waardevol netwerk waarmee de impact kan worden vergroot. Daarnaast krijgen ze toegang tot inspirerende ontmoetingen met andere pioniers tijdens het Food100-event.
Van 16 april tot en met 2 juni 2025 kunnen veranderaars zich inschrijven of kunnen mensen zichzelf of een ander nomineren. Ook als je al eerder op de lijst gestaan hebt, maak je kans.
De lijst van 2025 wordt in augustus bekendgemaakt. Uit de lijst van honderd talenten kan één iemand zichzelf straks de Foodheld van 2025 noemen.
In november 2024 maakte Food100 de zes Foodhelden van 2024 bekend. Hierover verscheen dit artikel op EVMI.