'Werking appelsap tegen Alzheimer twijfelachtig'

28 januari 2009

BUNNIK - De stichting Alzheimer Nederland betwijfelt of het drinken van enkele glazen appelsap per dag kan helpen tegen de ziekte van Alzheimer.

De Amerikaanse onderzoekers Thomas Shea en Amy Chan publiceerden in het Journal of Alzheimer's Disease (p.167-171) dat het optreden van Alzheimer bij muizen werd afgeremd door ze appelsapconcentraat te geven. Sindsdien wordt Alzheimer Nederland bestookt met telefoontjes.

Maar volgens een woordvoerder van Alzheimer Nederland zegt proefdieronderzoek nog niets over de werkzaamheid bij mensen.

Geen afdoende remedie
De internationale wetenschap verwacht volgens hem niet binnen nu en 15 tot 20 jaar een afdoende remedie te vinden tegen het ontstaan van Alzheimer of het succesvol afremmen van de hersenachteruitgang.

De Amerikaanse neurowetenschappers vermoeden dat een bepaald stofje, dat in hoge concentraties in appelsap voorkomt, de activiteit afremt van een gen dat zorgt voor het ontstaan van de plaques. Bij muizen met aanleg voor Alzheimer zagen ze dat de aanmaak van plaques sterk vertraagde.

Zonder veel effect
'Nog geen 10 procent van het proefdieronderzoek leidt tot een voor mensen werkend medicijn of middel', aldus de zegsman van Alzheimer Nederland. 'Het stofje van de Amerikanen heft onder meer een tekort aan vitamine B en E op. Maar ook naar de werking van vitamines is al heel veel onderzoek gedaan, zonder veel effect.

Het beste advies om het ontstaan van dementie te vertragen blijft tot nu toe volgens de woordvoerder niet roken, weinig alcohol, gezond eten, bewegen en veel sociale contacten. 'Wat goed is voor het hart, is ook goed tegen dementie.'

Bestel een pdf van het onderzoek

Lees ook:
Snoep verstandig, eet Obama (27 januari 2009) 

Tofu tast geheugen aan (16 juli 2008)

Australische brandt zich aan appelsap (21 juni 2007)

Drie koffie per dag goed voor geest (6 juni 2007) 

'Alzheimer door gebakken kaas of vlees' (3 mei 2007) 

Arla: dementie-remmende karnemelk (4 april 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over appels

Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven?