Wettelijke druk of niet, familiebedrijven in foodsector blijven verduurzamen

10 juni 2025 Redactie EVMI ING
NIEUWS | De wil om te verduurzamen is wet, tenminste onder familiebedrijven in de foodsector. Dat de duurzaamheidsregels voor bedrijven misschien worden versoepeld en de zorgen dat ambities niet haalbaar zijn, houdt hen niet tegen. Volgens Ceel Elemans, sectorspecialist bij ING, investeren familiebedrijven in duurzaamheid om straks voorop te lopen.

Ceel Elemans, sectorspecialist bij ING reageert op het artikel van het Financieele Dagblad die op 26 mei 2025 verscheen over familiebedrijven en duurzaamheid. FD-redacteur Arjan Veering stelde dat duurzaamheid vooral voor kleine familiebedrijven vaak nog een puzzel is en dat grote bedrijven voorop lopen. Hij verwijst naar een nieuw onderzoek met 165 familiebedrijven door Maastricht University, accountant BDO en softwarebedrijf Afas. Volgens deze studie heeft 30 procent duurzaamheid geïntegreerd in hun bedrijfskoers, maar houden ze wel degelijk de lange termijn in het oog. De deelnemende bedrijven investeren volgens het onderzoek het meest in hele praktische milieumaatregelen, die ook direct financieel voordeel hebben.

Regels misschien versoepeld

Een van de genoemde oorzaken waardoor familiebedrijven minder in duurzaamheid investeren is door lokaal en nationaal ‘zigzagbeleid’. Zo presenteerde de Europese Commissie begin 2025 het Omnibusvoorstel. Dit pakket voorstellen met aanpassingen versoepelt duurzaamheidsregels voor bedrijven flink. Als de regels worden vereenvoudigd, betekent dit ook uitstel van een aantal onderdelen, wat leidt tot gemengde gevoelens bij kleinere (familie)bedrijven, aldus ING.

Druk vanuit de markt

Grote afnemers zoals supermarkten, horecaketens en multinationals als Nestlé en Unilever stellen steeds hogere duurzaamheidseisen aan hun leveranciers omdat ze willen weten wat er in hun keten gebeurt.

Investeren in duurzaamheid is bewuste keuze

Ceel Elemans, sectorspecialist bij ING stelt echter in het officiële persbericht: “Ook zonder wettelijke druk blijven familiebedrijven in de foodsector verduurzamen”. Ze zien de (voorlopige) versoepeling niet als reden om af te wachten. Verplichting of niet, verduurzamen is een bewuste keuze. Familiebedrijven als Compaxo en Verstegen Spices & Sauces blijven investeren, stelt Elemans, zodat ze straks voorop lopen. Zij blijven in beweging, gedreven door marktdruk en hun langetermijnvisie om het bedrijf in een betere staat door te geven aan de volgende generatie.

Haalbaarheid

Volgens Elemans zijn er wel zorgen over de haalbaarheid duurzaamheidsambities van familiebedrijven. Uit een recentelijk ING-onderzoek blijkt dat 40 procent van de bedrijven zich zorgen maakt over de haalbaarheid van verduurzaming door politieke en geopolitieke onzekerheid. Daarbij blijkt verduurzamen voor (kleinere) familiebedrijven soms lastig omdat zij doorgaans niet beschikken over een duurzaamheidsmanager. 

Familiebedrijven schakelen sneller 

Desalniettemin is het ondernemersklimaat verbeterd en investeren meer bedrijven in duurzaamheid. Daarbij stelt Elemans dat juist de schaal van familiebedrijven de flexibiliteit biedt om duurzaamheid strategisch te verankeren. Ze kunnen sneller reageren en gemakkelijker schakelen met hun toeleveranciers en afnemers. Dat versterkt klantrelaties en maakt hen aantrekkelijker als werkgever.

Over het Omnibusvoorstel 

In het wetsvoorstel voor een pakket met versoepelingen wordt de ondergrens voor verplichte rapportage verhoogd van 250 naar 1000 medewerkers. Ook liggen er vereenvoudigde rapportage-eisen op tafel, onder meer door het aantal vereiste datapunten fors te verminderen. De voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement, waarschijnlijk na het zomerreces.

Altijd op de hoogte blijven?