Wildproduct bevat niet altijd wild

22 december 2010

DEN HAAG - Bijna 10 procent van de etikettering van wildproducten is misleidend. Zo worden wildproducten verkocht waarin ander vlees zit dan op het etiket staat, of mondeling wordt vermeld. Soms bevat wild zelfs helemaal geen wild.

Dat blijkt uit een tussenrapportage van een onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

De nVWA onderzocht tussen 15 september en 17 december 266 monsters. Deze werden genomen bij 60 verschillende bedrijven, vooral horecagroothandels en ambachtelijke poeliers.

16 bedrijven krijgen een maatregel (een boeterapport of een schriftelijke waarschuwing) opgelegd voor in totaal 27 overtredingen.

Supermarkten zitten niet in deze tussenrapportage omdat deze pas sinds begin december wild(producten) in de schappen hebben. Ze worden in het rapport echter wel meegenomen.

Hazenpeper zonder haas
Van de 266 onderzochte monsters bleken er 27 een andere samenstelling te hebben dan op het etiket stond. 12 bleken helemaal geen wild te bevatten. Voorbeelden hiervan zijn hazenpeper waarin geen haas zit, reepeper zonder ree, een fazantenstoofpot met alleen eend en ganzenborstfilet die eend blijkt te zijn. De nVWA heeft hiervoor boeterapporten opgesteld.

Bij 15 monsters werden naast de vleessoort die op het etiket stond ook andere vleessoorten gebruikt. ‘Kwartelmousse met ganzenlever’ bevatte bijvoorbeeld ook rundvlees en kip. En in ‘wildpeper van haas, hert, struisvogel en konijn’ ontbraken hazen- en struisvogelvlees. De nVWA deelde hiervoor schriftelijke waarschuwingen uit.

Positieve uitzonderingen
De nVWA onderzocht zowel rauw wild vlees (zoals ganzen- en fazantenborstfilet) als verhitte bereide wildproducten (zoals wildpeper, wildpaté en wildsoep).

Bij rauw wild vlees bleek de aanduiding op het etiket over het algemeen te kloppen. Van de 32 monsters was er slechts 1 niet goed aangeduid. Ook bleek 1 poelier (met 25 poeliersafdelingen in de horecagroothandel) alleen maar juiste aanduidingen te gebruiken. Van de 62 monsters van deze poelier bleken alle monsters overeen te komen met de etikettering.

De nVWA neemt nog tot 31 december monsters van wildproducten, ook bij supermarkten. Het definitieve rapport verschijnt in het eerste kwartaal van 2011.

Bekijk de nVWA-tussenrapportage Wild 2010 

Lees ook:
nVWA ontmantelt illegale slachtplaatsen (15 december 2010)

Kerstdiner: 1 op 5 maakt hetzelfde als vorig jaar (8 december 2010)

Wild blijkt vaak gefokt (17 november 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over wild

Altijd op de hoogte blijven?