Onderzoekers van Wageningen University & Research oogsten de eerste Nederlandse bananen, geteeld in kassen op speciale voedingsbodems. De bananen zullen als ‘streekproduct’ worden aangeboden aan restaurants en ziekenhuizen in de regio.

Bij het Wageningse proefbedrijf Unifarm staan sinds januari zestig bananenplanten, die deel zijn van een experiment van de Wageningen Universiteit. “Voor het 100-jarig bestaan van WUR bedachten we dit plan: het telen van een regionale banaan in de Wageningse kassen,” zegt hoogleraar Tropische plantenziektekunde Gert Kema. “Met het experiment onderzoeken we of deze teelt perspectieven biedt voor verder onderzoek naar het beheersen van de Panamaziekte.”

Unieke bodem

De planten groeien op twee soorten bodem: in potten met cacaopeat en op steenwolsubstraat met alleen een voedingsoplossing. Vooral de substraatteelt heeft voordelen: voedingsstoffen kunnen goed op de behoefte worden afgestemd en de schimmel die de Panamaziekte veroorzaakt kan zich er niet op vestigen.

De bananen in de Wageningse kassen zijn nu zo ver dat ze kunnen worden geoogst. Daarna gaan ze naar een afrijpingsinstallatie van Chiquita. “We zijn op weg naar het ontwikkelen van een duurzame bananenteelt met diverse bananen die resistent zijn tegen ziektes en die worden geteeld in een gezonde bodem,” zegt Kema.

Regionale markt

Enkele partners binnen het Nederbananenproject – Wageningen University & Research, Boerenhart, Triple20, Keygene en Chiquita - hebben interesse om deze manier van telen voort te zetten in kassen of andere gebouwen om zo een kleine regionale markt te gaan bedienen.

Altijd op de hoogte blijven?