
De Japanse fabrikant Yaskawa heeft een nieuwe serie robots ontwikkeld voor gebruik in hygiënegevoelige omgevingen, onder andere de voedingsmiddelenindustrie. De eerste modellen in deze serie, de HD7 en HD8, zijn volledig in Europa ontwikkeld en geproduceerd en hebben een draagvermogen van respectievelijk 7 en 8 kilogram. De robots zijn ontworpen in samenwerking met het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA.
Eigenschappen HD-serie
De Hygienic Design serie (HD-serie) is specifiek ontwikkeld om te voldoen aan strenge hygiëne-eisen. Het ontwerp omvat een speciale asafdichting en afgeronde vormen zonder externe schroeven, spleten of uitsparingen. Daarnaast zijn de oppervlakken en materialen bestand tegen mechanische en chemische invloeden van reinigingsmiddelen. Deze middelen worden in de voedingsmiddelenindustrie en biowetenschappen gebruikt. Met het ontwerp wordt voorkomen dat verfdeeltjes of andere contaminanten in voedsel terechtkomen.
De robots hebben de beschermingsklasse IP69K en een oppervlak met een ruwheid van minder dan 0,8 Ra, wat de hechting van vuildeeltjes en micro-organismen minimaliseert. Toepassingskabels en mediakabels, zoals die voor perslucht, lopen binnenin de robotarm en worden door de voet van de robot geleid. De robots voldoen bovendien aan strenge emissienormen met ISO klasse 5 voor de HD7 en ISO klasse 4 voor de HD8 en maken gebruik van food-grade vet (FGG).
De productie van de HD-serie vindt plaats in Yaskawa’s fabriek in Kočevje, Slovenië. Yaskawa kan zo korte levertijden realiseren. Het HD7 model heeft recent de Red Dot Award: Product Design 2024 gewonnen, een internationale erkenning op het gebied van productontwerp.
Binpick food cell
De eerste levering in de Benelux is gedaan aan speciaalmachinebouwer Van Wees Waalwijk. In samenwerking met Alpha Robotica en Fizyr heeft Van Wees een binpick food cell ontwikkeld. Twee HD7-robots, aangestuurd door een vision-systeem, kunnen rauwe voedingsmiddelen oppakken en positioneren. De binpick food cell is uitgevoerd als een mobiele eenheid die eenvoudig aan de productielijn kan worden gekoppeld. Het vision-systeem stelt nauwkeurig de positie en oriëntatie van objecten vast, terwijl het hygiënische ontwerp de verwerking van voedingsmiddelen mogelijk maakt.
Alle noodzakelijke componenten zijn geïntegreerd in de constructie. Ook kan de machine na aansluiting op voeding en perslucht direct operationeel zijn. Met een draaitafel en ruimte voor vier kratten met ingrediënten kan de lijn blijven draaien tijdens een kratwissel. De machine wordt ingezet bij een producent van maaltijdsalades en plaatst onder andere stukjes rauwe paprika en zakjes sladressing in slakommen.