Zaanstreek First in Food van start

23 augustus 2007

ZAANDAM - Gisteren werd het startschot gegeven voor Zaanstreek First in Food (ZFiF). Het regionale samenwerkingsverband moet de levensmiddelenindustrie in de Zaanstreek weer op de kaart zetten.

Onder het toeziend oog van een notaris werd de oprichtingsakte ondertekend. Hans Boshuizen, directeur van groentesnijder Vezet en vice-voorzitter van ZFiF, was één van de ondertekenaars.

Zaanstreek op de kaart
'We willen met ZFiF de levensmiddelenindustrie in de Zaanstreek weer op de kaart zetten. Voeding is één van de pijlers van onze economie. De Zaanstreek vormt hierop geen uitzondering', aldus Boshuizen.

De (levensmiddelen-)industrie in de Zaanstreek heeft veel te lijden onder de trekkracht van Amsterdam. 'Daarom willen we de foodsector aantrekkelijker maken voor potentiële werknemers', stelt programmaregisseur Cees Roem van de gemeente Zaanstad.

'Dat is deels een kwestie van imago, maar ook van het aanbieden van  opleidingstrajecten en het stimuleren van  innovatie.'

HAS Den Bosch
Roem kondigde gisteren aan dat HAS Den Bosch een haalbaarheidsonderzoek gaat uitvoeren naar het aanbieden van twee HBO-opleidingen (Food design en Food technology) in de Zaanstreek.

Een aspect van het imagocampagne neemt het Zaans museum voor haar rekening. Deze zal meer aandacht gaan besteden aan de levensmiddelenindustrie in de Zaanstreek. Zoals bekend heeft deze een lange historie met bekende bedrijven als Verkade, Honig en Duyvis.

Innovatie
Het bevorderen van innovatie staat eveneens op de agenda van ZFiF. De stichting wil ervoor zorgen dat via  kennisoverdracht en netwerkvorming bedrijven (onderling) en (kennis-)instellingen informatie gaan uitwisselen.

Het is overigens de bedoeling dat de reikwijdte van ZFiF breder wordt dan alleen de Zaanstreek. Boshuizen kondigde aan dat ook de noordelijke regio van Noord-Holland bij het initiatief wordt betrokken.

Lees ook:
Netwerk FoodConnectionPoint van start (9 juni 2006)

Altijd op de hoogte blijven?