Zeeuwsche Zoute ontvangt als eerste in Nederland het GEOfood-keurmerk

24 juni 2025 Zeeuwsche Zoute
NIEUWS | Een primeur voor het zoutbedrijf Zeeuwsche Zoute. Het zout heeft als eerste product in Nederland het internationale GEOfood-label ontvangen. Het zout wordt namelijk lokaal gewonnen in UNESCO gebied: de Global Geopark Schelde Delta. Ook is de productie duurzaam: het gewonnen water wordt elektrisch opgepompt en daarna nauwkeurig gefilterd.

Zeeuwsche Zoute heeft als eerste Nederlandse product het internationale GEOfood-label ontvangen. Het keurmerk wordt toegekend aan lokale voedselproducten die duurzaam worden geproduceerd en nauw verbonden zijn met het landschap waaruit ze voortkomen. De officiële uitreiking vond plaats op 20 juni 2025 op de productielocatie in Bruinisse. Dick van der Velde, lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland onthulde het keurmerk. Hij overhandigde deze aan Christian Clerx, oprichter en eigenaar van Zeeuwsche Zoute.

UNESCO-zout

Het zout van Zeeuwsche Zoute wordt gewonnen uit het heldere water van Nationaal Park Oosterschelde, midden in het UNESCO Global Geopark Schelde Delta. In 2024 kreeg dit gebied officieel de status van UNESCO Global Geopark. Daarmee is het gebied internationaal erkend als uniek in geologische en cultuurhistorische zin.

Zeeuwsche Zoute-4 Zoutpotjes van Zeeuwsche Zoute (© Zeeuwsche Zoute)

500 jaar Zeeuws vakmanschap

De zoutproductie gebeurt ambachtelijk, met aandacht voor kwaliteit, natuur en herkomst, meldt Zeeuwsche Zoute in hun officiële persbericht. ​Zeeuwsche Zoute gebruikt een combinatie van 500 jaar Zeeuws vakmanschap en moderne, technische oplossingen om zout te winnen uit Nationaal Park de Oosterschelde. De ambacht van het werk draagt bij aan de creatie van een authentiek en duurzaam zoutproduct.

Uit de wateren bij Bruinisse op Schouwen-Duiveland wordt het water elektrisch opgepompt, per keer zo'n 8000 liter water. Het water wordt bij vloed gepompt waar het water al op natuurlijk wijze gezuiverd is door mosselen en oesters. Het zeewater wordt vervolgens in de zoutloods extra gefilterd. Al het bruikbare opgepompte water wordt ook nog gefilterd met een filter van 1 micron. Deze verwijdert kleine deeltjes als zand, vuil en organische elementen uit het water.

Internationale erkenning voor lokaal product

Om het GEOfood-label te krijgen, moet niet alleen de smaak en kwaliteit goed zijn. Het product moet iets vertellen over de plek waar ze vandaan komen, zowel op geologisch als cultureel vlak. Om in aanmerking te komen, moet een product lokaal geproduceerd zijn in een UNESCO Global Geopark erkend gebied, duurzaam worden gemaakt en inhoudelijk verbonden zijn met het landschap.

Christian Clerx: "We zijn trots dat ons product als eerste in Nederland deze erkenning krijgt. Vanaf het begin werken we met oog voor de omgeving. Dat het GEOfood-keurmerk dat nu onderstreept, voelt als een mooie bevestiging."

Over het natuur- en zoutwinningsgebied

De Oosterschelde is niet zomaar een natuurgebied. Het is een levendig getijdenlandschap met een rijke ecologie en een lange geschiedenis van menselijk ingrijpen. Van overstromingen tot inpolderingen: het landschap is gevormd door duizenden jaren samenwerking tussen mens en natuur. Precies het soort omgeving waar GEOfood op is gericht en waarom Zeeuwsche Zoute daar zijn zout wint. 

Bron: Zeeuwsche Zoute

Altijd op de hoogte blijven?