
De wereld van groenten en fruit verandert voortdurend. Kwaliteit en beschikbaarheid schommelen van dag tot dag en van seizoen tot seizoen. Ook nieuwe herkomstgebieden, introductie van producten en innovatieve teelttechnieken zorgen voor dynamiek. Normec Foodcare vindt daarom dat blijven leren en trainen essentieel is.
Zoete aardappel toegevoegd aan P5
De populariteit van de zoete aardappel is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Daarom krijgt de zoete aardappel nu een vaste plek in de keurmeestermodule P5. Verder komen knolselderij, peen, radijs, rettich, venkel, en koolrabi aan bod. Sinds 2015 maakte het product al deel uit van de module P16 Exoten. In 2024 werd de zoete aardappel al een UNECE-standaard vastgesteld.
Keurmeestermodule P5 twee startmomenten
De module is voor kwaliteitsmedewerkers en keurmeesters die zich verder willen specialiseren in groenten- en fruitkeuring. De eerste startdatum is 13 mei, gevolgd door een tweede mogelijkheid op 4 september. Deelnemers krijgen een erkend certificaat binnen de AGF-Groothandelsbranche.
Leerdoelen keurmeestermodule P5
De module combineert theorie met praktijk. De opleiding wordt afgesloten met twee examens. Bij een score van minstens 70 procent ontvangen deelnemers het certificaat. Reken op een studiebelasting van ongeveer 3 uur per examen.
De leerdoelen zijn als volgt:
- Begrijp benamingen, oorsprong, geschiedenis en uiterlijk.
- Krijg inzicht in productie en handelsstromen.
- Leer teelt, rassen, oogst, ziekten & gebreken.
- Ontdek EU-voorschriften en UNECE-richtlijnen.
- Verdiepen in bewaarcondities, opslagduur, temperatuur, allergenen/bio.
- Ontwikkel praktische keurvaardigheden en herken rassen, rijpheid, ziekten en gebreken.
- Toepassen van publiek- en privaatrechtelijke voorschriften, kwaliteitsstandaarden en sorteerregels.
- Beoordeel fytosanitaire-, residu-, tolerantie-, verpakkings-, fust- en aanduidingsvoorschriften.
- Ervaar bedrijfsbezoeken aan teeltbedrijven en pakstations.
Inschrijven kan via de website van Normec Foodcare.