Melkveehouders krijgen het zwaar te verduren door de Covid-19-pandemie, waarschuwen economen van Rabobank. De bank verwacht dat de zuivelketen tot ver in 2021 geraakt zal worden door de crisis. Vooral de export zal flink lager uitvallen.

Het gaat nu nog goed met zuivelbedrijven. Hamstergedrag van consumenten heeft voor een piek gezorgd in de vraag naar melkproducten, en het wegvallen van de horecamarkt werd gecompenseerd door de grotere vraag vanuit supermarkten. Die stijgende vraag is echter slechts tijdelijk. De economen van Rabobank verwachten dat consumenten zullen snel teruggaan naar hun normale koopgedrag. Dan zal het wegvallen van de vraag vanuit de horeca merkbaar worden, precies tijdens de piek van de melkproductie in het noordelijk halfrond. Zuivelvoorraden zullen toenemen, wat de melkprijs zal drukken.

Op de lange termijn verwachten economen een wereldwijde recessie. Lagere inkomens van consumenten zorgen voor een daling in de consumptie van melkproducten. Vooral de export wordt geraakt: groeimarkt China zal volgens Rabobank zo’n 30% minder zuivel importeren, en ook landen in Afrika en Zuid-Amerika zullen waarschijnlijk minder gaan invoeren.

Bron: Nieuwe Oogst

Altijd op de hoogte blijven?