‘Bean to bar’ reep: naar slaafvrije chocolade

12 juni 2013

AMSTERDAM – Tony’s Chocolonely introduceert de ‘Bean to bar’ reep. Dit is de eerste reep die gemaakt is van volledig traceerbare cacao, afkomstig van Ghanese en Ivoriaanse boeren waar het bedrijf een langetermijnrelatie mee is aangegaan.

“Zo weten de boeren zeker dat zij hun cacao voor een langere tijd en tegen een betere prijs aan ons kwijt kunnen. En weten wij precies waar onze bonen vandaan komen”, stelt het bedrijf.

De eerste repen rolden eerder deze week van de productieband in de chocoladefabriek in België. Het is een nieuwe stap in de richting van 100 procent slaafvrije chocolade.

Giganten controleren markt

Van de wereldwijde cacaoproductie komt 60 procent uit Ivoorkust en Ghana. De West-Afrikaanse markt bestaat voornamelijk uit kleine boeren die hun cacao verkopen aan een kleine groep Westerse chocolade-giganten die de markt controleren.

“Zij hebben baat bij een lage grondstofprijs en gebruiken hun macht om de prijzen laag te houden. De lage opbrengst zorgt ervoor dat de boer alle middelen aangrijpt om zijn voortbestaan te kunnen garanderen.”

Veel kindslaven

Uit noodzaak zetten veel boeren kinderen in op hun plantages. In West-Afrika werken op dit moment  zo’n 2,5 miljoen boeren op de cacaoplantages, waarvan zo’n 460.000 slaven, stelt het bedrijf, waaronder veel kindslaven. “Het gaat hierbij om mensen die leven onder omstandigheden die door de internationale wet verboden zijn. “

Met ‘Bean to Bar’ is een nieuw model ontwikkeld. “Hierbij weten we precies (van de boon tot de reep) wie de cacao geteeld heeft, waar die vandaan komt en wie wat doet om er een reep van te maken.”

529 boeren

Het bedrijf is met 529 boeren in Ghana en Ivoorkust langetermijnrelaties aangegaan op basis van eerlijke prijzen. 

Het ‘Bean to Bar’ verhaal wordt aan de binnenzijde van het wikkel aan de consumenten uitgelegd. De smaak van de repen is hetzelfde gebleven. “Ze smaken hooguit nog nét iets lekkerder omdat we weer een stapje dichter bij onze doelstellingen gekomen zijn.”

Tony’s Chocolonely is in 2005 opgericht door journalist Teun van der Keuken die toen actief was bij tv-programma Keuringsdienst van Waarde.

 Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?