Gezondheidsraad: Nieuwe Richtlijnen in 2015

26 september 2013

DEN HAAG - De Gezondheidsraad verwacht in 2015 nieuwe Richtlijnen Goede Voeding uit te brengen. Stonden in de vorige richtlijnen voedingsstoffen centraal, nu zal er meer aandacht zijn voor het directe verband tussen voedingsmiddelen en gezondheid.

Het gaat dan om het stellen van vele vragen, waaronder: ‘welke gezondheidseffecten heeft het eten van vlees?’ en ‘wat is de invloed van suikerhoudende dranken?’. Dat meldt de Gezondheidsraad in het Werkprogramma 2014.

Actualisering

De Gezondheidsraad actualiseert eens in de 5 tot 10 jaar de Richtlijnen Goede Voeding. Ze zijn bedoeld om de overheid steun te bieden bij het ontwikkelen van een voedingsbeleid en bij het volgen van de effecten van dat beleid. Ze vormen tevens de basis voor de voedingsvoorlichting in Nederland.

In 2012 is begonnen met de volgende actualisering. Hierbij gaat de Gezondheidsraad gebruikmaken van de eerdere, eigen adviezen over microvoedingsstoffen, voedingslogo’s en ecologische aspecten van voeding. Ook worden buitenlandse richtlijnen, zoals de Dietary Guidelines for Americans 2010, erbij betrokken.

Achtergronddocumenten

Omdat het in de voorlichting om voedingsmiddelen gaat, zullen als voorbereiding op de Richtlijnen Goede Voeding 2015 twee achtergronddocumenten worden gemaakt: één over voedingsstoffen en lichamelijke activiteit en één over voedingsmiddelen en supplementen, beide in relatie tot gezondheid.

De raad zal zoveel mogelijk gebruikmaken van internationale rapporten over voedingsnormen en -richtlijnen en deze vertalen naar de Nederlandse situatie. In 2012 zijn nieuwe normen voor vitamine D verschenen. Er is volgens de raad nog behoefte aan het evalueren van de normen voor foliumzuur en ijzer.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?