'Minder omega-6 consumeren'

23 maart 2012

GRONINGEN - Een gemoderniseerde versie van de voeding uit de Steentijd kan bijdragen aan gezond ouder worden.Dat stelt promovendus Remko Kuipers.Hij pleit voor een lagere inname van omega-6 vetzuren en is tegen het vervangen van verzadigd vet door snelle koolhydraten.

Het menselijk DNA heeft zich ontwikkeld om op basis van het in de oudheid beschikbare voedsel gezond oud te worden. UMCG-onderzoeker Remko Kuipers onderzocht waar onze voorouders leefden, maakte een reconstructie van hun voeding en onderzocht de voeding van traditioneel levende Oost-Afrikaanse volkeren in de huidige tijd. Hij promoveert op 26 maart op de resultaten van zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Kuipers toonde aan dat de voeding van onze voorouders in vergelijking met onze Westerse voeding meer eiwitten, minder koolhydraten, minder linolzuur en meer omega-3 vetzuren bevatte.

De vetzuursamenstelling van de hedendaagse voeding wordt in verband gebracht met typische Westerse ziektes. Zo bestaat er consensus dat te weinig inname van omega-3 vetzuren bij volwassenen verband houdt met het ontstaan van hart- en vaatziekten en depressie.

Linolzuur

Ook concludeert Kuipers dat de oervoeding veel minder linolzuur (omega-6 vetzuur) bevatte dan Westerse voeding. Dit is relevant vanwege de heersende veronderstelling dat een hoge inname van linolzuur een beschermende werking heeft op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Nieuwe inzichten brengen een hogere linolzuurinname echter in verband met een verminderde aanmaak en inbouw van omega-3 vetzuren in het lichaam, stelt het UMCG. Dit leidt tot verminderde vermogens om chronische ontstekingsreacties in het lichaam te onderdrukken. Hedendaagse wetenschappelijke inzichten stellen dat deze ontstekingsreacties aan de basis staan van hart- en vaatziekten.

In lijn met de inzichten van Kuipers heeft een recente Amerikaanse studie laten zien dat de aanbevolen vervanging van verzadigde vetzuren door linolzuur in de Westerse wereld eerder een toename dan een afname van hart- en vaatziekten heeft veroorzaakt.

Vervangen verzadigd vet

Tot slot bekritiseert Kuipers de huidige praktijk om verzadigd vet in de voeding te vervangen door koolhydraten. Op basis van een literatuurstudie stelt hij dat niet de inname van verzadigd vet, maar juist de inname van snelle koolhydraten, met een hoge glycemische index, zoals suikers in frisdranken en snoep, de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Deze inzichten stemmen overeen met de resultaten van de reconstructie van onze oervoeding. Hierin was verzadigd vet in gelijke hoeveelheden aanwezig als in de huidige Westerse voeding, terwijl de oervoeding daarnaast meer eiwitten, en juist minder koolhydraten bevatte.

Het onderzoek werd gefinancierd door de Junior Scientific Masterclass van het UMCG, het VSB fonds en FrieslandCampina.

Lees ook:

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Altijd op de hoogte blijven?