'EU rekt stralingsnormen op'

31 maart 2011

AMSTERDAM – Consumentenorganisatie Foodwatch verzet zich tegen het oprekken van de normen voor radioactiviteit in voedingsmiddelen. De Duitse zusterorganisatie heeft ontdekt dat de Europese normen afgelopen weekend naar boven zijn bijgesteld.

Die normen zijn bijgesteld door een noodverordening. De verruiming geldt voor producten uit Japan, dat nu al twee weken kampt met radioactieve besmettingen op land en in zee na een meltdown in de kerncentrale Fukushima Daiichi.

In Europa gold tot voor kort per kilogram voedsel en diervoeders een maximum van 600 becquerel radioactiviteit van cesium-134 en cesium-137, stelt Foodwatch. Voor babyvoeding en voor zuivelproducten was de norm overigens lager: 370 becquerel. Afgelopen weekend is op 27 Maart 2011 door noodverordening 297/2011 de grens verruimd:

- 400 becquerel per kilogram voor flesvoeding,
- 1000 becquerel per kilogram voor zuivelproducten,
- 1250 becquerel per kilogram voor andere voedingsmiddelen,
- 12.500 becquerel per kilogram voor visolie of specerijen.

Invoerverbod
Een invoerverbod voor Japanse levensmiddelen en diervoeders is op dit moment passender dan een verruiming van de normen voor radioactiviteit in ons voedsel, vindt Bart van Opzeeland van Foodwatch Nederland. Er zijn geen aanwijzingen dat er sterk vervuilde producten uit Japan op de markt zijn. Onze import van voedsel uit Japan is maar klein. Wat Foodwatch zorglijk vindt, is de plotselinge verhoging van de grenswaarden en het feit dat deze aanzienlijke verruiming niet door Nederland bekend is gemaakt. Ook in Duitsland werd de verruimde norm verzwegen, stelt de organisatie.

Bij nucleaire noodsituaties
De ramp in Tsjernobyl in 1987 legde de basis voor de maatregel. De EU-verordening
3954/1987 werd toen in het leven geroepen: in het geval van een 'nucleaire noodsituatie' kunnen grenswaarden worden verhoogd om voedseltekorten te voorkomen. “Krankzinnig om deze regel nu toe te passen", vindt Bart Van Opzeeland. "In Europa is geen nucleaire noodsituatie en er dreigen geen tekorten. Foodwatch vindt de invoer uit Japan te gering om de veiligheidsnormen voor Europese burgers aan te passen. " 

Lees ook:
nVWA: geen straling ladingen Japan (23 maart 2011)

nVWA checkt Japans product op straling (16 maart 2011)

Azië bezorgd om straling voedsel Japan (15 maart 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Japan

Altijd op de hoogte blijven?