Duurzaamheidsafspraken over ‘De Kip van Morgen’ (KvM) leveren een beperking op van de concurrentie op de markt voor de verkoop van kippenvlees aan consumenten. De voordelen van de afspraken wegen niet op tegen de nadelen. Dat concludeert ACM in haar definitieve rapport.
Zo zou de consument dierenwelzijns- en milieuverbeteringen op zich wel waarderen en er ook voor willen betalen. Maar volgens ACM leveren de KvM-maatregelen slechts beperkte verbeteringen op, die de consument per saldo geen voordeel oplevert en waar hij dus ook geen meerprijs voor wil betalen.
Betere voorlichting
Volgens ACM kunnen, als alternatief voor keuzebeperking en een hogere prijs, minder vergaande maatregelen eveneens tot een (verdere) verduurzaming van het kippenvleesassortiment leiden. Te denken valt aan een betere voorlichting aan consumenten over keuzemogelijkheden voor duurzaam kippenvlees. ACM wijst ook op andere opties om het dierenwelzijn van kippen te verbeteren, zoals het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming.
Kip van Morgen
In ‘De Kip van Morgen’ zijn duurzaamheidsafspraken tussen producenten en detailhandelaren vastgelegd om het basisassortiment regulier geproduceerd kippenvlees in supermarkten vanaf 2020 volledig te vervangen.
Het nieuwe assortiment moet dan minimaal voldoen aan de eisen die zijn vastgelegd over dierenwelzijn en effecten op milieu en volksgezondheid.
'Spaak in het wiel'
FNLI, LTO Nederland en CBL noemen de ACM-conclusies “een spaak in het wiel van een belangrijk verduurzamingsinitiatief”. “Bovendien zet dit een rem op andere en toekomstige verduurzamingsinitiatieven.”
Volgens de organisaties kan verduurzaming alleen effectief versneld worden als de overheid een constructieve, consequente partner is. Dus een overheid waarbij het ene deel, het andere deel niet tegenwerkt.
Afspraken aanpassen
Naar aanleiding van de conclusies, heeft ACM de KvM-initiatiefnemers geadviseerd de eerder gemaakte duurzaamheidsafspraken aan te passen, zodat wél wordt voldaan aan de wetgeving rond mededinging. De partijen hebben aangegeven te onderzoeken of er alternatieven zijn.
- Download het ACM-onderzoek
- (pdf 42 pagina's)
Lees ook: