Consument wil strengere aanpak voedingsindustrie

6 februari 2014

DEN HAAG - Tweederde van de consumenten wil dat de NVWA strenger optreedt tegen voedselbedrijven die de regels overtreden. 80 procent vindt dat overtreders aan de schandpaal moeten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Voedselvertrouwen

Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het vertrouwen van consumenten in voedsel na de voedselschandalen van de afgelopen jaren is gedaald. Meer dan de helft van de consumenten heeft minder vertrouwen in veiligheid van voedsel, de juistheid van het etiket, de voedselsector of de veiligheid van vlees.

Toch is het vertrouwen van de Nederlandse consument in de voedselveiligheid nog steeds hoog: een meerderheid (63,6 procent) heeft er (zeer) veel vertrouwen in dat het voedsel dat hij koopt veilig is. Bijna 7 procent heeft daar weinig tot geen vertrouwen in.

Bezuinigingen terugdraaien

Consumenten verwachten verder dat de NVWA duidelijker is over wat er speelt op het gebied van voedsel en wat de gevolgen daarvan zijn voor consumenten. De bezuinigingen op de NVWA zouden volgens consumenten dan ook moeten worden teruggedraaid. Vandaag donderdag 6 februari vergadert de Tweede Kamer over de toekomst van de NVWA.

Bart Combée, directeur Consumentenbond merkt op dat er nu gelukkig een stevig plan van aanpak voor de NVWA ligt van staatsecretaris Dijksma (EZ) en minister Schippers (VWS). "Wij zijn zeer tevreden met deze kentering in het beleid, maar we missen nog wel een aantal belangrijke elementen en onze enquête laat zien dat deze zaken ook bij consumenten leven."

De Consumentenbond wil dat een viertal zaken nog aan de plannen van de overheid worden toegevoegd en heeft dat aan de betrokken bewindslieden en de Tweede Kamer laten weten:

  • Een herbezinning op de plek van de NVWA onder het ministerie van EZ;
  • Een verbeterplan voor de communicatie van de NVWA bij incidenten met voedsel;
  • Meer naming en shaming van overtreders van de warenwet;
  • Een sluitende financiële onderbouwing: er wordt op termijn per saldo alsnog bezuinigd op de NVWA.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?