De Consumentenbond heeft een meldpunt voedselfraude geopend. Ondernemers of werknemers uit de levensmiddelensector die gesjoemel met vlees, gevogelte, vis, zuivel of andere levensmiddelen vermoeden, kunnen die vermoedens doorgeven. De Consumentenbond gebruikt die meldingen voor zijn onderzoeken.
De bond wil dit jaar gericht laboratoriumonderzoek gaan doen op basis van signalen uit de sector zelf.
'Beter toezicht'
De organisatie wil voedselfraude voorkomen door een beter toezicht. Ook zet de bond zich in voor een betere informatievoorziening richting consumenten bij voedselschandalen.
"Wij testen jaarlijks tientallen verschillende levensmiddelen en komen daarbij vaak onregelmatigheden tegen, zoals fouten op etiketten", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.
Na het paardenvleesschandaal in 2013 kwamen diverse andere fraudezaken aan het licht. Zo werden onder meer eieren en ham onterecht als biologisch verkocht. Eind 2014 stelde de Consumentenbond vast dat de etiketten van diverse soorten honing niet bleken te kloppen.
Melden
(Vermoedens van) fraude met voedsel kunnen per e-mail worden gemeld, via voedselfraude@consumentenbond.nl, of schriftelijk, via Consumentenbond, Meldpunt Voedselfraude, t.a.v. Nelleke Polderman, Postbus 1000, 2500 BA Den Haag.
De meldingen worden vertrouwelijk behandeld. Indien gewenst kunnen meldingen anoniem worden ingediend.
Lees ook:
EVMI achtergrond & analyse – Inspecties voedingsmiddelenbedrijven
- Kaashandel schuldig aan fraude (9 juni 2015)
- Fraude met invoerrechten melkpermeaat (13 april 2015)
- ‘Vertakte voedselketen is kwetsbaar voor fraude' (3 april 2014)