‘De nieuwe manier van insecten eten’

13 november 2023 Esmee de Winter Vera Methorst
Vera Methorst (22) bedacht een manier om het eten van insecten aantrekkelijk te maken: Passecti is pasta bestaande uit 50% insecten. Vera wil hiermee de drempel naar het eten van insecten verlagen en tegelijkertijd mensen helpen hun CO2-footprint te verminderen. 

“Op de middelbare school moest ik een profielwerkstuk schrijven. Dit deed ik over de vergelijking van uitstoot tussen een kilogram eiwit uit rundvlees en een kilogram eiwit uit meelwormen. In die tijd begon ik ook met veganistisch eten, maar het bleek nog best ingewikkeld om dat op een gezonde manier te doen. Ik zocht naar een manier om in mijn dieet zowel een kleine CO2 afdruk te hebben, als voldoende voedingswaarde binnenkrijgen. Mijn uitkomst was het eten van insecten. Tijdens mijn studie dier- en veehouderij kwam steeds het onderwerp insecten terug en heb ik uiteindelijk ook voor een minor Entomology (insectenkunde) gekozen. 

Ik geloof in de kracht van insecten en wil dat voor iedereen toegankelijk maken, want het eten van insecten is nog niet heel aantrekkelijk. Met Passecti verwerk ik ze tot een pasta waardoor ze gezond én smakelijk zijn. Passecti bestaat voor de helft uit meelwormen en de andere helft uit meel met een toevoeging van een klein snufje zout. Dat is het! Ik geloof in de kracht van natuurlijke producten en vind dat het niet nodig is om onnodig veel ingrediënten toe te voegen.

Mijn doel is dat in 2050 tien procent van de Nederlanders elke week minimaal één keer insecten eet, en dan het liefst Passecti. Mijn ideaalbeeld en missie is dat heel de wereld insecten waardeert als voedingsbron en dat iedereen een manier vindt waarop ze insecten lekker vinden om te eten.
Ik start een samenwerking met NGN (New Generation Nutrition) in Den Bosch. Zij geloven net als ik in insecten als voeding en geloven dat Passecti een goede manier is om dit voor elkaar te krijgen. Verder hoor ik eigenlijk altijd van iedereen terug dat ze insecten eten spannend vinden, maar dat met mijn pasta die drempel verlaagd is. Hierdoor is die grootste spanning eraf en durven ze het toch te eten en vinden ze het lekker!”

In EVMI laten we de nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de voedingsmiddelenindustrie? Welke bijdrage willen zij leveren?

Altijd op de hoogte blijven?