Daphne Sanders is productontwikkelaar bij plantaardig eiwitspecialist Schouten. Ze ontwikkelt vleesvervangers met een plantaardige eiwitbasis. 

Sanders: ‘De keuze in het vegetarische schap was wel heel beperkt. Daar moest verandering in komen.‘ Ze is vegetarisch opgevoed en verbaasde zich erover dat in de supermarkt de keuze in het vegetarische schap heel beperkt is. Tijdens haar opleiding Voedingsmiddelentechnologie koos ze daarom heel bewust voor vakken over vegetarische voeding, volgde ze de masterclass sustainable food systems en liep ze stage bij vegetarische bedrijven.

Ze voelt zich bij Schouten dan ook als een vis in het water. ‘Onze directeur wil het dier uit de keten halen en direct plantaardige eiwitten benutten voor menselijke consumptie. We moeten met z’n allen minder vlees gaan eten, willen we het milieu en het klimaat sparen.’

Bij Schouten maakt Sanders deel uit van het research & innovation team dat zich bezighoudt met productinnovatie waarmee Schouten zich onderscheidt in de markt. Ze maakt gebruik van nieuwe technologieën, ontwikkelt nieuwe producten en zoekt naar trends.

‘We moeten minder vlees gaan eten’

Actuele trends zijn bijvoorbeeld een hoger vezelgehalte, lager zoutgehalte en een verlaging van de verzadigde vetten in de producten. Ook is het nu een trend om eiwitten zoals erwten- en tarwetexsturen lokaal te betrekken. Plantaardig eiwitten zijn voor een groot deel gebaseerd op sojaproducten, die van nature een hoog eiwitpercentage bevatten. Sojabonen komen echter vooral uit Zuid-Amerika.

Eindeloos variëren

Een groot deel van haar werkzaamheden speelt zich af in de ‘keuken’, een lab waar ze de fabrieksprocessen op kleine schaal nabootst. Een plantaardige eiwitbron bindt ze met een vezelbron die ze voorziet van een kruidenmix. In alle deze fases kan Sanders eindeloos variëren met smaak, textuur, vorm en behandeling. Ze frituurt, bakt in de oven of maakt plantaardige worstjes. Om op de hoogte te blijven van nieuwe trends trekt Sanders er regelmatig op uit. Ze bezoekt beurzen, congressen of steden en laat zich inspireren door alles wat ze ziet en hoort. Die inspiraties werkt ze vervolgens uit tot concepten die ze test op labschaal. De technologische haalbaarheid, marktpotentie en verkoopmogelijkheden zoekt ze, in overleg met collega’s van de afdelingen sales en marketing, verder uit.

‘Iedere dag ontdek ik weer iets nieuws’, zegt ze. ‘Dit is echt een groeimarkt en ons bedrijf neemt hier een hele belangrijke positie in. Het is echt fantastisch om daarbij betrokken te zijn en om je creativiteit in te zetten voor nieuwe, smakelijke producten. Ik kan hier echt mijn passie kwijt. Bovendien lever ik op deze manier een bijdrage aan een duurzamere wereld. Je kunt daarvoor in de regering gaan zitten, maar je kunt ook in de praktijk betekenisvol zijn.’

Familiebedrijf Schouten
Het familiebedrijf Schouten in Giessen waar Sanders werkt is gespecialiseerd in de productie van vleesvervangers gebaseerd op plantaardige eiwitten. Het assortiment bestaat uit een breed scala van plantaardige burgers, worstjes, schnitzels, snacks en roerbakproducten.

Behalve voor de foodservice en de retail produceert het bedrijf ook vleesvervangers onder een private label. Jaarlijks produceert het bedrijf honderden tonnen vleesvervangers die in meer dan 50 landen wereldwijd worden afgezet.

Altijd op de hoogte blijven?