HOLTEN – Lupine uit Overijssel voor vleesvervanging blijkt te werken. Een praktijknetwerk wil dit jaar het lupine-areaal uitbreiden van 10 naar 100 hectare. Daarvoor zijn extra akkerbouwers nodig. Enkco Foodgroup gebruikt de lupine voor plantaardige vleesvervangers in de Vivera-productlijn ‘We love nature’.
Enkco Foodgroup uit Holten speelt met ‘We love nature’ in op de behoefte aan consumenten om vlees te vervangen door hoogwaardige, eiwitrijke alternatieven. Lupine uit de streek is daarvoor een duurzame optie, onder het motto 'lokaal geteeld, lokaal verwerkt'.
De productlijn won in 2013 de Jaarprijs Goede Voeding. Dit omdat het ‘een vernieuwende aanvulling’ is op het bestaande assortiment vleesvervangers in supermarkten.
Praktijknetwerk
Vorig jaar hebben 4 deelnemers in totaal 10 hectare lupine gezaaid en geoogst op diverse plaatsen in Overijssel. De gedroogde, geschoonde en bewerkte lupinebonen zijn door Enkco verwerkt tot vleesvervangers voor Vivera's ‘We love nature’.
Op basis van ervaringen uit 2013 zijn telers, begeleiders en ketenartijen het praktijknetwerk 'Regionale lupine als vleesvervanger' gestart.
Informatie
Voor 2014 is het de bedoeling het areaal uit te breiden naar zo’n 100 hectare en dus zijn extra akkersbouwers nodig. Geïnteresseerden of akkerbouwerd die mee willen doen met de lupineteelt, konden in Holten een informatiebijeenkomst bijwonen.
De ochtendbijeenkomst op 16 januari werd georganiseerd door de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Stimuland en de andere projectpartners, waaronder Enkco Foodgroup en het Louis Bolk Instituut.
Lees ook:
- Jaarprijs Goede Voeding 2013 voor Vivera (13 november 2013)
- Vivera vleesvervangers met lupine uit de buurt (15 augustus 2013)
- Enkco wil lupine uit Oost-Nederland (6 februari 2013)