Márilia Campanaro Costa werkt als Global Regulatory Affairs Manager bij Winclove Probiotics, een familiebedrijf dat sinds 1987 bestaat. “In mijn functie houd ik me bezig met wetgeving omtrent voedsel. Voor voedingsmiddelen gelden uiteenlopende regels en voorschriften voor alle stappen in het productieproces.”

Marília Campanaro Costa

2022 - heden    
Winclove Probiotics

2020 - 2022    
Oriflame

2012 - 2020    
Danone

2009 - 2012    
Kellogs

Mijn werk is heel divers, denk bijvoorbeeld aan regels een voorschriften over de labelling, verpakking, maar ook ingrediënten en het proces. Ik help het bedrijf door te controleren of producten aan deze wet­geving voldoen. Kan het product daar op een of meer van deze terreinen niet aan voldoen dan kijk ik welke risico’s dit oplevert in de voedselketen en wat nodig is om wel te voldoen aan de wetgeving.”

Ze houdt zich ook bezig met innovaties binnen de industrie. “Sommige innovatieve voedingsmiddelen en ingrediënten zijn nog niet door alle voedselautoriteiten beoordeeld of goedgekeurd. In zo’n geval ga ik samen met regulatory affairs managers van andere bedrijven in overleg met voedselautoriteiten om ervoor te zorgen het product of in­grediënt beoordeeld wordt, zodat het beschik­baar komt voor de consument. Een voorbeeld van zo’n innovatie is het gebruik van bepaalde oligosachariden uit moedermelk in zuigelingenvoeding en opvolgmelk.”

Met zoveel verschillende aspecten van de voedselketen om rekening mee te houden is haar baan complex. “Zelfs binnen de EU gelden niet overal dezelfde regels. Dat maakt mijn baan leuk en uitdagend. Ik kan hierbij mijn technische expertise en beïnvloedingsvaardigheden combineren. Van origine ben ik food engineer. Ik heb dus een vrij tech­nische achtergrond, die komt goed van pas. Ik werk graag met mensen, houd van een diverse werkomgeving en doe graag af­wisselend werk. Dat komt in deze functie samen, geen dag is hetzelfde. Ik houd me bezig met alle aspecten van de voedingsmiddelenmarkt en de voedselketen, en dat vind ik erg interessant.”

Ze komt uit Brazilië. “Ik heb er gestudeerd en heb daar onder meer bij Kellogs en Danone gewerkt. Bij Danone had ik te maken met streng gereguleerde producten, zoals medische voeding en babyvoeding. Na een aantal jaar werd ik gevraagd om voor een project in Nederland te gaan werken. Het project zou drie jaar duren, maar werd verlengd. Na zeven jaar bij Danone was ik klaar voor de volgende stap. Ik wilde graag meer de managementkant op. Ik heb zes maanden vrij genomen om na te denken over wat ik wilde, en welk carrièrepad ik daarvoor moest bewandelen. Ik kwam tot de conclusie dat ik het juiste pad had gekozen. Ik vond een passende baan bij Oriflame, een Zweeds bedrijf dat zich richt op welnessproducten. Oriflame ging vorig jaar reorganiseren. Voor mij betekende dat een verhuizing naar een ander land. Dat zag ik niet zitten. Vorig jaar september ben ik begonnen bij Winclove Probiotics.”

Daar houdt ze zich bezig met probiotica. “Een heel interessant vakgebied, vooral qua regelgeving. Ook al zijn sommige probiotica eeuwenoud, zoals yoghurt en gist, toch is er nog niet veel over opgenomen in de regel­geving. Winclove Probiotics is een familiebedrijf en daarmee heel anders dan de bedrij­ven waar ik hiervoor werkte. Ik vind het heel leerzaam. Ik heb daarnaast echt de kans om kennis te delen met teamleden. Wat dat betreft ben ik hier helemaal op mijn plaats.” Ze vond de functie dankzij DUPP. “Ik kreeg een berichtje van DUPP met de vraag of ik deze vacature had gezien. Ze dachten dat mijn profiel goed paste bij het bedrijf. Dat hebben ze goed gezien.” 

Altijd op de hoogte blijven?