KIDV kiest niet voor biologisch afbreekbare plastic verpakkingen

14 augustus 2018

Biologisch afbreekbare plastics zijn in opkomst. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) verkiest herbruikbare en recyclebare verpakkingen boven biologisch afbreekbare verpakkingen. Het KIDV heeft hierover een factsheet uitgegeven. “Met deze factsheet bieden we een duidelijk handelingsperspectief voor bedrijven die verpakte producten op de markt brengen”, zegt KIDV-directeur Chris Bruijnes.

Biologisch afbreekbare plastic verpakkingen

Biologisch afbreekbare plastic verpakkingen zijn afbreekbaar in industriële composteerinstallaties als ze voldoen aan de EN 13432-norm. De afgelopen jaren zijn de processen van composteerinstallaties sterk versneld, waardoor het plastic nu niet snel genoeg meer afbreekt en in de compost achterblijft. Als het biologisch afbreekbare plastic bij het overige plastic afval terecht komt, kan dit invloed hebben op de kwaliteit van het recyclaat. Biologisch afbreekbaar plastic moet daarom voorlopig bij het restafval worden weggegooid en niet in de gft/groenbak of bij overig plastic afval.

Het KIDV ziet voor de toepassing van biologisch afbreekbare plastic verpakkingen wel mogelijkheden als deze in combinatie met het product een bijkomend integraal voordeel hebben dat er meer gft-afval wordt ingezameld, zoals bij stickers op fruit. Ook kunnen deze verpakkingen goed worden gebruikt voor specifieke toepassingen in materialen die kunnen worden verwerkt in gesloten systemen. Een voorbeeld hiervan zijn bekers op een festival, die daarna worden ingezameld en verwerkt.

KIDV-factsheet

De informatie in de KIDV-factsheet over biologisch afbreekbare verpakkingen is in lijn met de uitkomsten van onderzoek van CE Delft, de Transitieagenda Kunststoffen en met de beleidslijn over biologisch afbreekbare kunststoffen in het Landelijk Afvalbeheer Plan. Eind juni pleitte staatssecretaris Van Veldhoven voor duidelijkheid over biobased en biologisch afbreekbare plastics richting de industrie, de recycling- en compostbedrijven én huishoudens. Het kabinet wil dat de industrie dit jaar een convenant hierover sluit met de rijksoverheid.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?