Kleine verpakking? ‘Bevat gluten’ is genoeg

5 februari 2013

BRUSSEL - Als een product een allergeen (bijvoorbeeld gluten) bevat terwijl de verpakking te klein is om een volledige ingrediëntenlijst af te drukken, kan worden volstaan met de melding ‘bevat gluten’. Dit allergeen hoeft dan niet vet afgedrukt te worden.

Dit geldt uitsluitend bij verpakkingen waarbij het grootste oppervlak niet groter is dan 10 vierkante centimeter. Als een verpakking echter groot genoeg is om de ingrediëntenlijst af te drukken, moeten alle producten of substanties die allergieën of voedselintoleranties kunnen veroorzaken op het etiket worden afgedrukt in een vet lettertype.

Dat blijkt uit de Questions and Answers die een werkgroep van experts heeft opgesteld naar aanleiding van de etiketteringsverordening (EU) Nr. 1169/2011.

Melkpoeder of melkpoeder

De vraag of bij bijvoorbeeld allergeen melkpoeder alleen het woorddeel melk vetgedrukt moet worden of het volledige woord melkpoeder, beantwoordt de werkgroep met: dat mag allebei.

Verder heeft de voedingswaardedeclaratie een vaste volgorde (energie, vet, waarvan verzadigd, koolhydraten, waarvan suikers, eiwitten, zout). Deze declaratie heeft de vorm van een tabel als de ruimte op de verpakking het toelaat.

Energie- en voedingswaarden moeten bovendien worden omschreven met woorden en getallen. Het gebruik van alleen maar pictogrammen of symbolen is bij de energie- en voedingswaarden niet toegestaan. Dit is zelfs het geval als de voedingsinformatie op vrijwillige basis gebeurt. Pictogrammen en symbolen mogen wel altijd additioneel worden toegevoegd.

Toegevoegd water

Vlees- en visproducten die eruitzien als gesneden, samengesteld, als plakje, portie, filet of vlees-/viskarkas en waarbij meer dan 5 procent van het gewicht aan water is toegevoegd (zonder dat dit om technologische redenen gebeurd is), moeten de vermelding hebben dat het product toegevoegd water bevat.

De afzonderlijke lidstaten zelf bepalen en controleren of een product hieraan voldoet. Bepalend hierbij is het uiterlijk van het product. Zo hebben hot dog worstjes en mortadella, maar ook producten als black pudding, gehaktbroodjes, vlees-/vispaté en vlees-/visballetjes geen omschrijving nodig dat water is toegevoegd.

Ingevroren vlees en vis

Voorverpakt vlees, vleesbewerkingen en onbewerkte visproducten die meerdere keren ingevroren zijn, moeten de datum van (eerste) invriezing vermelden. Er moet dan vermeld worden ‘bevroren op dd/mm/jjjj’ (bijvoorbeeld 10 januari 2013). Voor wat betreft de voorschriften voor niet-voorverpakte producten mogen de lidstaten zelf beslissen.

Nanomaterialen

Nanomaterialen moeten eveneens op de lijst van ingrediënten worden vermeld, tenzij ze de vorm hebben van additieven of enzymen of carrier of hulpmiddel zijn bij het processen van het product.

Verordening 1969/2011

De EU-verordening Nr. 1169/2011 is op 25 oktober 2011 aangenomen en gaat vanaf 13 december 2014 in. De bepalingen over de voedingsdeclaratie worden vanaf 13 december 2016 van kracht.

De nu gepubliceerde vragen en antwoorden zijn bedoeld om een beter begrip voor de verordening en een juiste naleving ervan te krijgen bij de verschillende ketenspelers.

Ze zijn beschreven door een werkgroep van experts uit de verschillende EU-lidstaten. Deze werkgroep is opgesteld door het Directoraat Generaal Health and Consumers van de EU.

Bekijk de Questions and Answers

Meer informatie is te lezen in EVMI 2 van 15 maart 2013.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?