Het is weer ijstijd! Bij de productie van wafelhoorntjes met roomijs is nauwkeurige dosering van vloeibare chocolade belangrijk. Niet alleen voor de perfecte smaak en textuur van de bekende lekkernij, maar ook om verspilling te voorkomen.

Het hoorntje van ons roomijsje moet lang genoeg stevig blijven om ervan te kunnen genieten. Lekkende of kleffe hoorntjes geven vieze, plakkende handen. 
Om de wafelhoorntjes langer stevig te houden, worden ze voorzien van een lekstop. Er komt eerst zo´n 4 à 6 gram vloeibare chocolade aan de binnenzijde, voordat een hoorntje met ijs worden gevuld.

Veel zuivelbedrijven controleren het vulniveau van de gedoseerde chocolade niet direct tijdens de productie, maar nemen regelmatig monsters om te controleren of het gewenste niveau wordt bereikt. Hierdoor kan er soms een aanzienlijke hoeveelheid product verloren gaan, dat vanwege de kwaliteitseisen niet meer gebruikt mag worden.
Om deze productverspilling tegen te gaan, vond een zuivelbedrijf bij onze oosterburen een technische oplossing om de dosering automatisch te controleren: een Coriolis- massaflowmeter. Dit type flowmeting geeft de beste oplossing vanwege mogelijke lucht-​insluiting in de productflow en de daarmee gepaard gaande strenge eisen aan de betrouwbaarheid van het meetresultaat. Voor een vlotte communicatie met het bestaande controlesysteem, moest het meetinstrument een PROFIBUS® DP interface hebben.

Oplossing

Luchtbellen in de chocolade vormen een uitdaging voor een flowmeting. De Krohne OPTIMASS 6400 RVS DN8 massaflowmeter is gekozen vanwege het gepatenteerde Entrained Gas Management. Dit maakt deze meter geschikt voor applicaties met ingesloten lucht of gassen. Met een hygiënische procesaansluiting (volgens DIN 11851) is de meter geïnstalleerd in de horizontale doseerlijn. 
Omdat de flow van chocolade temperatuurgevoelig is, werd de massaflowmeter uitgevoerd met een heating jacket. Zo wordt de gewenste temperatuurrange: +33 - +37 °C behouden en kan de chocolade niet stollen. De flowmeter is EHEDG-gecertificeerd en de communicatie met de controle-unit van de producent verloopt via PROFIBUS® DP.

Het geautomatiseerde doseringsproces heeft nu een nauwkeurige controle van de hoeveelheid chocolade. De meter geeft continu een meet- signaal, zelf bij tot 100% luchtinsluiting. Met drievoudig resultaat: niet alleen een consistent hoge productkwaliteit, maar ook minder kostbare stilstand en productafval. Zo wordt er bespaard op zowel middelen als kosten.

EVMI 4-23 OPTIMASS 6400 (© Krohne)

Meetvereisten

• Medium: vloeibare chocolade
• Flow snelheid: 100 kg/h
• Dichtheid: 1.09 kg/m3
• Druk: 1 barg
• Temperatuur: +33 - +37 °C
• Viscositeit: 130 mPas

Altijd op de hoogte blijven?