Alexis Cabanetos is Regional Business Manager bij Nu-Mega Ingredients. Oorspronkelijk komt hij uit Mexico maar nu al enkele jaren in Nederland werkzaam. Hij prijst Nu-Mega als wereldleider in micro-ingekapselde omega-3- en omega-6-producten die de gezondheid van jong tot oud, bevorderen.

Cabanetos werkt inmiddels zo’n anderhalf jaar voor Nu-Mega Ingredients. “Nu-Mega is een dynamisch bedrijf, waar innovatie voorop staat. Medewerkers worden echt uitgenodigd om buiten de box te denken.”

Alexis heeft recentelijk promotie gemaakt. Na bemiddeling via DUPP begon hij bij Nu-Mega als International Business Development Manager. “In mijn vorige functie had ik onder meer als taken om nieuwe markten te ontdekken, om te werken aan strategische partnership en onze aanwezigheid op de wereldmarkt te vergroten. Dit betekent onder meer het doen van marktonderzoek, het bouwen en onderhouden van relaties en strategische planning. 

In mijn huidige baan richt ik me meer op de strategie van het bedrijf in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Ik vind het een interessante functie, want hierin heb ik meer invloed op de strategie van het bedrijf.” 
Belangrijk voor deze functie zijn leiderschap, maar ook aanpassingsvermogen en flexibiliteit. “Bovendien moet je in staat zijn om strategische plannen te maken voor het bedrijf.” Visie, toekomst- en doelgerichtheid zijn tevens belangrijk. 

Pluspunten

Wat ziet Cabanetos als zijn sterke en zwakke punten? “Mijn analytisch vermogen is één van mijn sterke punten. Dat komt zeker van pas bij deze functie, bijvoorbeeld bij het signaleren van nieuwe kansen en het inschatten van mogelijk succes. Communicatie zie ik ook als een van mijn sterkste kanten. Goed kunnen luisteren is daar een belangrijk onderdeel van. Door goed te luisteren naar klanten en collega’s kan ik inspelen op hun behoeften. 

Tot slot ben ik goed in het vertalen van complexe zaken in heldere taal. Dat helpt me bij in het gesprek met potentiële klanten. Ik kan helder uiteenzetten wat we doen en hoe we zouden kunnen samenwerken. Dat is belangrijk voor het opbouwen van een relatie met klanten of partners.” 

Time management is iets waar hij aan werkt. “Soms besteed ik te veel tijd aan een taak. Om mijn tijd beter te leren verdelen, maak ik gebruik van timemanagementtechnieken. Dat helpt in het prioriteren van taken. Ook kan ik leren om taken beter te delegeren, om de werkdruk beter te verdelen.”

Aanpassingsvermogen

Een van de belangrijkste lessen die hij tot dusver heeft geleerd bij Nu-Mega is het belang van aanpassingsvermogen. “De ontwikkelingen volgen zich snel op in de voedingsindustrie. Zowel qua innovaties als qua regelgeving. Om deze ontwikkelingen bij te kunnen benen is aanpassingsvermogen onontbeerlijk.” Dat geldt overigens niet alleen voor ontwikkelingen in de industrie. “Aanpassingsvermogen is ook belangrijk in je eigen ontwikkeling. Het maakt persoonlijke groei mogelijk, bijvoorbeeld door buiten je comfort zone te stappen of door actief op zoek te gaan naar nieuwe kennis en vaardigheden.”

Passie

Cabanetos heeft het naar zijn zin in Europa, maar staat altijd open voor nieuwe mogelijkheden, een volgende stap in zijn carrière. “Ik vind het leuk om nieuwe bedrijven, regio’s en culturen te ontdekken. Ik wil wel graag in de voedingsindustrie blijven, daar ligt mijn passie!”

Altijd op de hoogte blijven?