De pasta's van Di Martino kennen markeringen en coderingen die cruciaal zijn voor de productie en distributie. Videojet en KPN zorgen er voor dat de markeer- en codeerapparatuur van het bedrijf 24/7 worden gemonitored.

Pastificio Di Martino is een pastafabriek in Gragnano, een Italiaans dorpje dat bekendstaat om zijn pasta. Giuseppe Di Martino opende de fabriek in 1912. Ruim 100 jaar later zit het familiebedrijf nog altijd in de pastahoofdstad van Italië. 
Het bedrijf produceert meer dan 120 soorten pasta, die in 35 landen wordt verkocht, vaak in kleurrijke verpakkingen met illustraties van het Italiaanse modehuis Dolce & Gabbana. Die verpakkingen moeten uiteraard niet alleen mooi zijn, maar ook de juiste markeringen en coderingen bevatten. Zo moeten de productie- en houdbaarheidsdatum, barcodes, batchnummers en de naam van de importeur goed zichtbaar zijn.
Hiervoor gebruikt Di Martino de industriële markeer- en codeeroplossingen van Videojet Technologies. Die apparatuur moet vijf dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar zijn. Een downtime van deze apparatuur heeft direct gevolgen voor het logistieke proces. Zonder markeringen kan de geproduceerde pasta de fabriek niet verlaten. Producten die niet goed zijn gecodeerd, gemarkeerd of bedrukt worden afgekeurd of moeten opnieuw worden bedrukt – wat weer voor vertraging in de levering zorgt.

Remote monitoring

Ongeplande downtime heeft ook grote im­pact op de kosten. Een van de oplossingen om dit te voorkomen is apparatuur monitoren met VideojetConnect Remote Service: een cloud­-gebaseerde oplossing via het lokale bedrijfsnetwerk dat realtime inzicht geeft in printers. Helaas liet de interne IT-policy van Di Martino het gebruik van deze service niet toe.

 Zonder markeringen kan de geproduceerde pasta de fabriek niet verlaten

Deze restrictie ziet Maurice Janssen Duijghuijsen, KPN VP Sales IoT & Data, wel vaker. "Op die manier schermen bedrijven zich af voor risico’s van buitenaf. De apparatuur verbinden met een wifi-netwerk in het beheer van de klant, is ook niet altijd een optie. Dat vergt afstemming met de IT-afdeling van de klant, en je bent dan afhankelijk van het signaal van het al aanwezige wifi­-netwerk, dat vaak onstabiel is.”

KPN Things Router

Het alternatief is een industriële router, die via het mobiele IoT-netwerk verbonden wordt met de codeer- en markeeroplossingen. KPN IoT biedt hiervoor de KPN Things Router. Dit is een vooraf geconfigureerd systeem dat de wereldwijde connectiviteit van KPN IoT combineert met de IBR200 4G/5G-routers van Cradlepoint. Zo kunnen Videojet’s klanten hun apparatuur op afstand monitoren, downtime vermijden en hun continuïteit waarborgen, zonder dat dit impact heeft op het lokale netwerk.

Altijd en overal verbinding

Die aanpak bleek voor Di Martino goed te werken. De pastafabriek implementeerde hiertoe een Videojet Customer-Independent Cellular Network (CICN). Dit is een mobiel netwerk dat gebruik maakt van de routers van Cradlepoint en is losgekoppeld van de bestaande bedrijfsinfrastructuur. De Videojet-printers maken draadloos verbinding met dit 4G LTE-netwerk.

KPN’s connectiviteit zorgt ervoor dat de Videojet-printers altijd en overal verbinding hebben met de VideojetConnect Remote Service-cloud. “Dankzij de samenwerking met KPN is Videojet niet langer afhankelijk van de kwaliteit van het (wifi) netwerk van de klant”, zegt Jean-Paul Cohen, Commercial Director Western Europe bij Videojet. "Doordat KPN samen met zijn partner Cape­stone internationaal opereert, kan Videojet zijn klanten in en buiten Europa superieure connectiviteit en remote support bieden.”

Flinke kostenbesparing

De oplossing van Videojet en KPN is voor Di Martino een schot in de roos. Sinds het bedrijf via het CICN gebruikmaakt van de VideojetConnect Remote Service, is de ongeplande downtime met 20 uur per maand afgenomen. De kostenbesparing bedraagt meer dan 50.000 euro per jaar.

Luisa Mazza, Quality Manager bij Pastificio Di Martino, is dan ook zeer te spreken over de geboden oplossing. “De positieve ervaringen - zowel met de geavanceerde technologieën als met de serviceteams van Videojet en KPN - smaken duidelijk naar meer en zouden we andere fabrikanten zeker aanraden.” 

Altijd op de hoogte blijven?