Rubriek De Toekomst | Je moet er gevoel bij hebben

4 november 2021

Tekst: Marlou van der Schrier

Maurits de Greef (26) kreeg het bakkersvak met de paplepel ingegoten: zijn ouders hadden een bakkerij in Kesteren, waar hij als klein kind vaak te vinden was en zijn eerste bijbaantje had.

Hij volgde de bakkersopleiding in Wageningen en werkt momenteel als baktechnisch adviseur bij Royal Koopmans in Leeuwarden. “De afwisseling in deze baan is heel erg leuk. Ik geef bakkers advies en bedenk nieuwe producten.”

“Niet iedereen kan zomaar brood bakken, je moet gevoel hebben bij het deeg draaien. De omstandigheden zijn geen dag hetzelfde: nat weer, droog weer, koud of warm, dat speelt allemaal mee bij het maken van deeg. Elke dag constante kwaliteit leveren is topsport. Sinds eind vorig jaar werk ik bij Royal Koopmans in Leeuwarden, heel anders dan mijn eerdere werk in verschillende bakkerijen. Het is niet meer elke dag productie draaien, ik doe ook broodkeuringen en ga langs bij klanten. In mijn werkomgeving vind ik het belangrijk dat ik de juiste mensen om me heen heb. Zodat je het te horen krijgt als het beter kan, maar dat je daarnaast de vrijheid krijgt om nieuwe dingen uit te proberen.”

‘Niet iedereen kan zomaar brood bakken’

Boulangerieteam

“Sinds vorig jaar maak ik deel uit van het Nederlands BoulangerieTeam. Ik kende al aardig wat mensen uit het team via mijn werk en heb aangegeven dat ik graag wilde aansluiten. Op een school in Doetinchem was er een soort ‘bake-off’ om te zien of je goed genoeg was. Ik vind het heel mooi dat ik erbij mag horen, het zijn de beste bakkers van Nederland. Ik kan mezelf ontwikkelen, omdat er zoveel kennis is binnen dit team. Daarnaast is het een mooie springplank om mee te doen aan wedstrijden. Als de coronacrisis voorbij is, hoop ik daar weer mee verder te gaan. Op het EK Jeugd Boulangerie in Lyon in 2017 werd ik tweede in de categorie Brood. Je leert bij wedstrijden elke keer weer nieuwe dingen van bakkers die meekijken of trainingen geven.”

Toekomst

“Waar ik mezelf over tien jaar zie? Ik hoop dat ik me verder heb kunnen ontwikkelen, dat ik een naam ben in de bakkersbranche en mezelf op de kaart heb gezet. Ik heb wedstrijden achter de rug en hoop misschien ooit wel mee te doen aan een WK. Als ik kijk naar het bakkersvak in zijn geheel, verwacht ik dat gezonde voeding de komende jaren een belangrijk thema zal blijven. Minder suikers, minder vetten. Klanten willen weten wat ze eten en hoe het is gemaakt. Dat moeten we ook communiceren: laten zien waar onze grondstoffen vandaan komen en het verhaal erachter vertellen.”

Altijd op de hoogte blijven?